biciklire pattantak

2021.09.26. 13:39

Nagy sikere volt a téglási mobilitási hétnek

A kisvárosban szinte minden korosztályt megmozgatott mobilitás hét eseménysora.

Fotó: Kerekes-Bíró Éva

– Az Európai Mobilitási Hetet minden év szeptemberében rendezzük meg, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetbarát és a fenntartható városi közlekedésre. Téglás idén is aktívan, változatos programokkal kapcsolódott a rendezvénysorozathoz – tudtuk meg Pánya Kitti megbízott intézményvezetőtől.

Szabó Csaba, Téglás polgármestere elkötelezett a környezettudatosság mellett, nem csak a pályázás során, de a megvalósításban is jelenlétével támogatta a programokat. Az előző évekhez hasonlóan idén is volt jelmondata az eseménynek: „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében”.

Európa legnagyobb közlekedési és környezetvédelmi kampányában a Bárczay Anna Városi Óvoda gyermekei városi séta-túráztak, majd az egyik nap saját készítésű kreatív járgányokkal érkeztek az óvodába, a járműveket később a városközpontban szervezett felvonuláson is bemutathatták. Volt kerékpáros ügyességi verseny is egy akadálypályán.

A programhoz II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói aszfaltkrétarajzversennyel kapcsolódtak, valamint kerékpáros akadálypályán és uzsonnás bringatúrán vettek részt. A gyerekeknek nagy élmény volt a közös biciklizés, az itt-ott rendhagyó útvonal bejárása egyértelműen jó buli volt – mondta Kolompár László alpolgármester, aki a polgárőr szervezet elnökeként a polgárőrökkel együtt kivette a részét a rendezvények biztonságos lebonyolításából.

Az iskolások bringa-szépségversenyen nevezhettek a feldíszített kerékpárjukkal. Nagyon élvezték a Városi Bölcsőde bölcsisei a csoportos kismotorozást és az elektromos járműveken való közlekedést, amivel nem csak szórakoztak, de tanulhattak is. A programok között elsöprő sikere volt a debreceni extrém bringás csapat bemutatójának, akik egy igazán látványos kerékpáros showt adtak elő, bicajjal szinteket ugratva, két méter magasságban egyensúlyozva, lángoló kötél fölött átívelve a város főterén az érdeklődő közönség tapsviharától kísérve.

A hetet az Európai Autómentes Nap zárta, néhány helyszínen biztosítva szabad utat a gyalogos és kerékpáros közlekedőknek. A programok az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósulhattak meg.

Kerekes-Bíró Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában