Megszépült a mesesarok

2021.09.28. 13:39

Mesepárnát ajándékoztak a hajdúsámsoni hímzők

Két óvodát is megleptek a népmese napja alkalmából.

Fotó: Dandé Melinda

A Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívása szerint szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja lett a népmese napja. Az emléknap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek nagyobb figyelmet fordítsanak a népi eredetű mesékre, mondákra. A népmese napja immár országhatárokon túlnyúló mozgalom, amely nemcsak hazánkban, hanem a környező magyar ajkú, határ menti településeken is követőkre talált az elmúlt időszakban.

Népmesék népszerű állatai

A Hajdúsámsoni Öltögetők Klubja második alkalommal csatlakozott a népmese napjához.

– Az önkormányzati óvoda két csoportjának három-három darab kézzel hímzett párnát adtunk, amelyeknek hímzett díszítményei komádi és erdélyi szabadrajzú motívumokkal varrottak – mondta Dobosné Hajdu Anikó hímző népi iparművész, a klub vezetője.

Az Eszterlánc Óvoda egyik csoportja is kapott három hímzett párnát, továbbá az intézmény mesesarok szobájába a klub a hímzők által készített textiltárolós könyvállványt is adományozott mesenaplóval és egy párnával. – Ezt a garnitúrát egy pályázatra készítettük. A keresztszemes öltéssel hímzett mintáink ihletői a népmesék népszerű állatai voltak, mint például a ló, a szarvas és többféle madár – tudtuk meg Anikótól, aki felsorolta az ajándékok további alkotóit is: Tóthné Szathmáry Irén, Tóth Sándorné, Urbin Józsefné, Ujj Sándorné, Varga Istvánné.

Dandé Melinda

Borítókép: Az Eszterlánc Óvoda Mazsola csoportja a mesepárnákkal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában