folytatódhat az áremelkedés

2021.09.24. 07:00

Drágább lett a jogosítvány, és nem biztos, hogy ez a plafon

Hiába nőttek a költségek, egyre több fiatal akarja megszerezni a vezetői engedélyt.

20190722 Szombathely Doncsecz Boján első útjára indul oktatójával, Bedics Balázzsal. A KRESZ-vizsgát elsőre sikeresen letette, a tanévben már másra koncentrálna fotó:Szendi Péter szp Vas Népe

Fotó: MW-archív

  • Emelkedett a jogosítvány megszerzésének díja az elmúlt években, mégis egyre több fiatal akarja megszerezni a jogsit – közölte Koroknai Imre, a Koroknai Autósiskola vezetője.
  • Egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 2021 augusztusában 235 ezer forintba került, míg tavaly augusztusban 212 ezer volt ez az összeg, a drágulás tehát egy év alatt több mint 10 százalékot tett ki.
  • Több tízezer forinttal drágult a jogosítvány megszerzésének díja az elmúlt évben, ami betudható a magas üzemanyagáraknak is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 2021 augusztusában már elérte a 235 ezer forintot, mindez tavaly augusztusban mindössze 212 ezer forintba került; a drágulás tehát egy év alatt több mint 10 százalékot tett ki. Koroknai Imre, a Koroknai Autósiskola vezetője a témával kapcsolatban rámutatott, nagy általánosságban nem jellemző, hogy az üzemanyag­ár mozgását kövesse a tandíj ára, azonban az elmúlt időszakban tapasztalt emelkedés miatt nőttek a fenntartási költségei a járműveknek, így elkerülhetetlen volt, hogy emiatt is dráguljon a jogosítványszerzés.

    Nem kizárt, hogy a közeljövőben további áremelkedésre kell számítanunk a növekvő költségek, illetve az infláció miatt, viszont ez nem vette el a jogsiszerző fiatalok kedvét

    – szögezte le.

    Támogatott képzések

    A szakember emellett megemlítette, hogy a korábbi három hónapos leállás még mindig érezhető, ugyanis hiába hagytuk magunk mögött a pandémiás időszakot, a kiesést nem lehet egyik napról a másikra pótolni. – Egy ideig nem tudtunk fogadni tanulókat, de szerencsére a veszélyhelyzet elmúlt, ami miatt a legtöbben azt gondolták, hogy ezzel minden más akadály is elhárult a vezetői engedélyek megszerzésében, és minden mehet újra a régi mederben – közölte, majd rámutatott, ez koránt sincs így. – Jelenleg másfajta struktúrában kell az oktatóknak összeállítani a munkarendjüket, hiszen az iskola megkezdődött – emiatt a tanulók többsége csak kora délután tudja nálunk felvenni az órát. Ennek ellenére a probléma csak később lesz észlelhető, amikor már délután 16 órakor sötétedni fog, akkor nyilvánvalóan kevésbé kívánnak volán mögé ülni a fiatalok. Ahogyan eddig is, a vizsgák rendszerint reggel 7 óra és délután 16 óra között zajlanak, emiatt nem kell aggódniuk a tanulóknak – mondta el Koroknai Imre. Megjegyezte továbbá, hogy

    sokkal több fiatal akarja megszerezni most a vezetői engedélyt, mint korábban, ez többnyire annak köszönhető, hogy támogatott képzés formájában, a 20 év alattiak az elméleti tandíjból visszaigényelhetnek egy részt, de van olyan képzés is, amit a kormány teljes összegben finanszíroz.

    NE

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában