működik a program

2021.09.26. 20:05

Digitális térképen követhető nyomon a bárándi temető állapota, a kezdeményezésre nagy az igény

Elég csak az elhunyt nevét beírni, és máris megtudhatjuk, hol a sírhely, sőt képet is láthatunk róla.

Fotó: Kiss Annamarie

– Jelenleg ott tartunk, hogy befejeztük a temető teljes felmérését, a sírhelyek 80 százalékát föltüntettük a terület adatlapján. Sajnos a temetőkönyvek közhiteles nyilvántartásával csak a kilencvenes évek elejétől rendelkezünk, ezért vannak csupán a sírhelyek 80 százalékban megjelölve.

„A napokban történik meg a temető üzemeltetője, valamint a temetkezési szolgáltatást végző adatbázisának integrációja, ami azt jelenti, hogy innentől kezdve ők is tudnak minden temetést elektronikusan rögzíteni”

– válaszolta a Napló kérdésére dr. Kovács Miklós, Báránd polgármestere.

A faluvezetőt Hajdú-Bihar kis- és közepes nagyságú települései között a temetőben való eligazodás, a sírkert látogatása szempontjából mindenképpen újnak számító szolgáltatásukról kérdeztük. A temető területét, az ott lévő sírokat a bárándiak egy digitális térképre viszik fel, megkönnyítve ezzel a sírhelyek megtalálását.

Az új internetes alkalmazással arra is lehetőség van, hogy az elhunyt távolban élő hozzátartozói fényképen megnézhessék a sírt. Igaz, a képeket egyelőre félévente, évente frissítik.

A kistelepülések temetőinek digitalizálását Gyopáros Alpárnak, a Magyar falu program miniszteri biztosának júniusban tett bárándi látogatásán vetették fel a térség polgármesterei. Akkor – a Napló kérdésére – az eseményen ugyancsak jelenlévő Bodó Sándor országgyűlési képviselő elmondta, hogy a temetők digitalizálására a jelenlegi technikai körülmények között már valós igény van.

Ha pusztított a vihar

Kovács Miklós a Napló kérdésére a következőkkel folytatta: – Az ötlet olyan szinten származik tőlünk, hogy az önkormányzat két cég közreműködésével próbált egy olyan pilot-, azaz kísérleti programot települési szinten létrehozni, ami szerepelhet a Magyar falu program következő évi kiírásában.

„A próbaprogram nálunk már részben meg is valósult azzal, hogy a bárándi temető jelenleg rendelkezésre álló adatbázisából elkészítettük a térképet.”

– Ezzel gyakorlatilag, internetkapcsolatot feltételezve, bárki, bárhonnan, bármikor hozzáférhet a temetőnek bizonyos, az adatvédelem megtartásával, a sírhelyek elhelyezkedését mutató térképhez, az oda eltemetett emberek nevéhez, születési és halálozási évszámához, illetve a sírról készült fényképhez. Az alkalmazás tartalmazza a temető útjait, épületeit, sőt azt is, hogy hol van kút.

Fotó: Kiss Annamarie

A település vezetője a további tervek között említette a temető teljes digitalizálását, az adatbázis félévente, évente történő frissítését. Ezáltal gyakorlatilag az elhunyt távolba szakadt hozzátartozói, ismerősei is nyomon tudják követni a sír állapotát, láthatják, mi az, amit esetleg szükséges megtenniük. Kovács Miklós extrém példaként említette a viharkárt. Ilyen előfordulása esetén a hozzátartozók azonnal tudják, mert a rendszer a szolgáltatón és üzemeltetőn keresztül egy értesítést küld számunkra.

Ugyanakkor a program azt is lehetővé teszi, hogy rajta keresztül különböző szolgáltatásokat rendeljenek meg.

– Az igény valós, hogy a temető nyilvántartása pontos és megbízható legyen, illetőleg az is, hogy közhitelesen tudjunk valakinek információt adni például arról, hogy egy sírhely mikortól újraváltható vagy megváltható, illetve milyen állapotban van – tette hozzá a polgármester.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában