országos ösztöndíj

2021.09.22. 14:16

Bolyai-ösztöndíjat nyert az Atommagkutató Intézet két kutatója

Juhász Zoltán és László Elemér nyerte el az MTA negyedszázados, teljesítmény-központú, országos ösztöndíját, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat.

Fotó: mta.hu

A Magyar Tudományos Akadémia hagyományos Bolyai-napján a 169 nyertes pályázón belül külön köszöntötték a támogatást immár másodszor elnyerő 32 kutatót és azokat is, akik a záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kaptak. Az ösztöndíj jelentőségét növeli, hogy összege az idén elnyert pályázatok esetében 2022. január 1-jétől az eddigi 124,5 ezer forint helyett 250 ezer forintra emelkedik – olvasható az mta.hu-n.

A nyertes pályázók között van Juhász Zoltán és László Elemér, a debreceni Atommagkutató Intézet két munkatársa is.

Juhász Zoltánnak gratulálnak | Fotó: mta.hu

Az ösztöndíj ideje alatt Juhász Zoltán a jegekben, biomolekulákból álló rétegekben és gázokban létrejövő fizikai és kémiai változásokat fogja tanulmányozni, amelyek ionbesugárzás hatására jönnek létre. Mint azt az Atomki honlapján írják, napjainkban a különböző űreszközök egyre több adatot küldenek vissza a Földre a Naprendszer bolygóiról, és a közeljövőben több űrmisszió indul a Jupiter jeges holdjainak vizsgálatára (JUpiter ICy moon Explorer, Europa Clipper), az élet jelei után kutatva. Ezen adatok értelmezése gerjeszti azokat az igényeket, hogy laboratóriumi körülmények között állítsuk elő és vizsgáljuk az ott sugárzások hatására létrejövő molekuláris folyamatokat. Az Atomki egy olyan nemzetközi együttműködés tagja lett (EUROPLANET 2024 RI), amely hozzáférést biztosít a világ legszélesebb bolygószimulációs létesítményeinek és kísérleti berendezéseinek hálózatához, és az általuk nyert adatbázisokhoz a széles tudományos közösség számára. A hálózatban az Atomki az egyetlen, amely – európai központként – az űrobjektumok ionbombázásnak kitett jeges felületein zajló folyamatokat laboratóriumban tudja modellezni, vizsgálni. A projekt helyi koordinátoraként Juhász Zoltán szervezi az itt folyó fejlesztéseket és kutatásokat.

László Elemér is a nyertesek között van | Fotó: mta.hu

László Elemér kutatómunkájának fő feladata, hogy feltárja a csapadékban lévő trícium térbeli és időbeli változását. A cél eléréséhez felhasználja az IAEA/GNIP adatbázisát és a csoportjuk által kiépített csapadékgyűjtő állomások (Debrecen, Salánk, Korláthelmec, Palics, Kolozsvár és Marosvásárhely) eredményeit. A kutatás folyamán olyan tényezőket elemez, amelyek befolyásolják a regionális és globális tríciumkoncentráció időbeli és térbeli változásának mértékét a vízciklusban – számolt be róla az atomki.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában