idén is lesz Szívünk Napja

2021.08.22. 16:20

Százezreket érint a szívelégtelenség

A betegség hátterében magas vérnyomás, koszorúér-betegség, cukorbetegség is állhat.

Egy-egy figyelemfelhívó esemény után talán könnyebben orvoshoz fordul az is, aki előtte hosszabb ideig habozott | Fotó: illusztráció / MW-archív

Fotó: Sipeki Péter

Világszerte, de különösen hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokot jelentik, ez igaz a pandémiás időszakra is – írja a Naplóhoz eljuttatott közleményében a Magyar Kardiológusok Társasága. Fontos odafigyelni a szívelégtelenségre, amely a szív- és érrendszeri betegségek közül az a kórkép, amikor a szív a pumpafunkciójának a károsodása miatt képtelenné válik arra, hogy megfelelő mennyiségű vért továbbítson a szervek, szövetek felé. A szívelégtelenség a felnőtt populáció egy-két százalékát érinti, vagyis Magyarországon körülbelül 100-200 ezren szenvednek ebben a betegségben.

Egy-egy figyelemfelhívó esemény után talán könnyebben orvoshoz fordul az is, aki előtte hosszabb ideig habozott | Fotó: illusztráció / MW-archív

Nyolczas Noémi főorvos, a Magyar Kardiológusok Társaságának budapesti titkára elmondta, a szívelégtelenség nem önálló kórkép, hanem tünetegyüttes, mely különböző kardiológiai és nem kardiológiai betegségek következményeként alakulhat ki. A szívelégtelenség egyik leggyakoribb oka a koszorúér-betegség, de magas vérnyomás, szívbillentyű- vagy szívizombetegség, illetve szívritmuszavar is okozhatja, ritka esetekben pedig olyan nem kardiológiai kórképek, mint például a pajzsmirigy-túlműködés.

Az első lépés: előzzük meg azokat a kórképeket, amelyek később szívelégtelenséghez vezethetnek. – Ezeket a betegségeket úgy tudjuk megelőzni, hogy egészségesen élünk. Nem dohányzunk, nem fogyasztunk nagy mennyiségben alkoholt, egészségesen táplálkozunk, rendszeres testmozgást végzünk, próbáljuk megtartani a normális testtömegindexünket – mondta. Ha azonban már kialakult például a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség vagy a cukorbetegség, fontos, hogy kellő időben diagnosztizálják és megfelelően kezeljék ezeket a kórképeket, hiszen ez is nagyon hatásos lehetőség a szívelégtelenség megelőzésében.

A Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez Magyarország már az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága minden év szeptemberének utolsó vasárnapján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára és a megelőzési módszerekre.

Ebben az évben a Magyar Kardiológusok Társasága a Testnevelési Egyetemmel közösen szervezi meg a Szívünk Napját szeptember 26-án, vasárnap. Nyolczas Noémi szerint fontos, hogy a különféle szívbetegségekről, azok tüneteiről, megelőzési lehetőségeiről, diagnosztikai módszereiről és a terápiás lehetőségekről hiteles tájékoztatást kapjanak az emberek.

– A Szívünk Napján megpróbáljuk felhívni a figyelmet az összes szívet érintő problémára, másrészt igyekszünk hiteles információkkal szolgálni a betegségekről, a megelőzésről, a tünetekről. Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy mikor kell orvoshoz fordulni, arról is tájékoztatást adunk, melyek a diagnosztika lépései, a kezelés lehetőségei. Ezáltal talán könnyebben orvoshoz fordul az is, aki ilyenkor hosszabb ideig hezitál – mondta a szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában