megyei csúcs

2021.08.30. 16:50

Rekorder trófeát lőtt a hajdúdorogi vadász

Az elejtett őzbak trófeája 6 grammal maradt alul az 1965-ben lőtt világbajnok agancstól.

Bőti Tibor Hajdú-Bihar megye rekorder őzbak trófeájával | Fotó: Bőti Tibor-archív

Bőti Tibor júniusban elejtette Hajdú-Bihar megye történelmének legnagyobb trófeatömegű őzbakját. A világranglistát évtizedekig az 1965-ben ejtett martonvásári őzbak vezette a maga 766 grammos kiskoponyás súlyával, ettől 6 grammal maradt csak alul a dorogi vadász most elejtett trófeája.

„Három éve ismertem és figyeltem ezt a bakot, a 6-7 év körüli állatnak csúcson volt a trófeája, de azt tudni kell, hogy ezek az öreg, kapitális bakok rejtett életmódot folytatnak, ezért roppant nehéz a becserkészésük”

– vezette fel Bőti Tibor.

Bőti Tibor Hajdú-Bihar megye rekorder őzbak trófeájával | Fotó: Bőti Tibor-archív

– A Hajdúnánási Vadászok Vadásztársaság területén területbejárást tartottunk június 18-án, ekkor pillantottam meg az őzet, a keresőben már láttam, hogy ez a már korábban is megfigyelt kapitális bak, egy különleges trófeával – három szárral és három rózsával –, ami nagyon ritka. Megpróbáltam hozzá közelebb kerülni, hosszas cserkelés után. Lőbot hiányában 168 méterről engedtem el a lövést, ami sikeres volt. Amikor közelebb értem, tudatosult bennem, hogy ez lesz életem trófeája – idézte fel az elejtés körülményeit.

A hivatalos trófeabírálaton a nagykoponyás súlya 819 gramm volt az agancsnak, ami azt jelenti, hogy ez az eddigi legnagyobb trófeatömegű bak Hajdú-Bihar megyében a több tízezer trófea közül, amit az ötvenes évektől máig elejtettek, és amit hivatalosan bíráltak.

– Sok megfigyelés és tudatos vadgazdálkodás eredménye a rekord. A vadászterületünkön kiemelten figyelünk az állatok jólétére, de így is hosszú munka eredménye ez. A tény, hogy a területen ilyen aranyérmes bakok esnek, nem a véletlen műve – foglalta össze Bőti Tibor, majd hozzátette: Korábban is ejtettünk már el ezen a területen kapitális bakokat, de ez a mostani vitán felül a legnagyobb.

Az országos trófeabírálaton a napokban nyilvánvalóvá vált, hogy Bőti Tibor trófeája Hajdú-Bihar megye legnagyobbja a maga 760 grammos kiskoponyás súlyával. A pontszámok összesítése még folyamatban van, de már az is biztosra tehető, hogy országos szinten is a top 10-ben benne lesz a dorogi vadász ejtette őzagancs.

Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában