Szent Damján Tábor

2021.08.03. 13:12

Örömteli közösséggé kovácsolták a fogyatékkal élő fiatalokat

A Debrecen melletti Dorcas Szabadidőközpont ad otthont augusztus 1. és 6. között a Szent Damján Tábornak, melyet 22 éve szervez meg a görögkatolikus egyház.

Fotó: Kovács Péter

Tánc, zeneszó és önfeledt gyerekzsivaj: igazi gyermeknapi hangulat fogadta a Naplót kedd délelőtt a Dorkas-kemping zöldterületén, ahol a Szent Damján Kör táborozóit épp szirénaszóval és kutyaugatással kísért rendőrségi bemutató szórakoztatta. Nemsoká megérkezett Papp László polgármester is, aki a Naplónak elmondta: a szintén kilátogató Kocsis Fülöp érsek-metropolita meghívására igazította szabadságát a tábor időpontjához, hogy személyesen is részese lehessen a nem mindennapi élménynek. A polgármester és a görögkatolikus főpásztor is szót váltott a legérdeklődőbb táborozókkal, a polgármesteri és érseki köszöntőket palacsintaosztás és közös körtánc koronázta be. A fiatalok, ki-ki a maga módján, amennyire szellemi-fizikai adottságaik lehetővé tették, hangos jókedvvel kapcsolódtak be a mulatságba, de volt olyan is, aki segítője kezét fogva passzív szemlélőként vett csak részt a matinén.

Papp László kiemelte: hálás azért, hogy Debrecen olyan város, melyben az egyházak ilyen fantasztikus kezdeményezéssel tudják segíteni a rászorulókat, legyen szó anyagi vagy fizikai értelemben vett rászorulókról. – Ez a kezdeményezés 1997-ben, a görögkatolikus egyház szervezésében jött lére, amikor kispapok határozták el, hogy sérült vagy enyhén sérült gyermekekkel foglalkozzanak. Az évek alatt egy olyan táborrá nőtte ki magát a kezdeményezés, melyet minden évben megszerveznek – tudatta. A polgármester felhívta a figyelmet a Debrecen és az egyházak közötti jó kapcsolatra is. – Nagy öröm és óriási lehetőség, hogy ezekben a kérdésekben, legyen szó szociális, oktatási vagy egészségügyi területről, támaszkodhatunk a egyházak pozitív hozzáállására és segítő szándékára – fogalmazott.

Alapos felkészüléssel

Az idei Damján-tábor főszervezője a negyedéves görögkatolikus papnövendék, Magyar Richárd, akit a Napló arról kérdezett, milyen felkészülést igényelt a segítők részéről, hogy speciális közösségben kell támogató munkát nyújtaniuk. – A csaknem nyolcvan táborlakót segítő önkénteseket három csoportvezető koordinálja, a segítőket kerekesszékes segítségre és pelenkázásra is felkészítették, mire megérkeztek a fiatalok, akiket 100-120 önkéntes segít a hét minden napján – mondta.

A tábor élőzenés mulatós estével kezdődött vasárnap délután, az ország egész területéről érkeztek gyerekek és önkéntesek egyaránt, de van olyan táborozó, akit a szülei Svédországból hoznak haza minden évben, hogy részese lehessen ennek az élménynek.

„A programok kiválasztásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy lehetőleg ne borítsuk fel a fogyatékkal élő gyerekek sajátos rendszerét, akár a napirend, akár az őket érő ingerek vonatkozásában.”

– Rendőrkutyás és tűzoltó-bemutató, könnyűzenei koncert, focizsonglőr, néptáncest, tűzzsonglőrök, és tehetségkutató vetélkedő egyaránt szerepel a programlistán. A tábor a debreceni főszékesegyházban ünnepi liturgiával zárul – fejtette ki.

A Szent Damján Kört a Nyíregyházi Papnevelő Intézet növendékei hozták létre azzal a céllal, hogy minden tag egy szellemi fogyatékkal élő gyermekért is imádkozzon napi imája részeként. A tábor célja, hogy azokon a családokon segítsen, ahol fogyatékkal élő gyermeket nevelnek. A papnövendékek felismerték, hogy az örömökön túl, amit ezektől a gyerekektől kaphatnak, mennyi nehézséggel, külön fáradtsággal is jár az az élet, ahol egy fogyatékkal élő gyermek színesíti a család mindennapjait. Ezért döntöttek úgy, hogy minden nyáron egy hétre átvállalják ezeket a terheket a szülőktől, és egy hétig nyaraltatják a gyermekeket.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában