fotókkal

2021.08.05. 13:55

Már az utolsó simításokat végzik az új józsai óvodán

Komfortos, gyermekközpontú és 21. századi a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új óvodájának épülete, melynek már csak a szépítése és berendezése zajlik Józsán, a Szent György-templom szomszédságában.

Óvoda bejárás Palánki Ferenc püspökkel

Fotó: Kovács Péter

A csoportszobákban apró bútorok és sárga-zöld szekrények sorakoznak; a szobák egy kis teraszra nyílnak, melyet összerajzolható üvegfalak választanak majd négy részre, a teraszról pedig a játékokkal teli udvarba lehet továbbmenni. Az épület oldalában egy rekortán borítású sportpálya van, a belső udvar közepére pedig fát ültetnek később. Az étkezést melegítő konyháról, a csoportszobákban biztosítják. Az emeleten vannak a dolgozói helyiségek és az igazgatói iroda. Az épület különlegessége még a fényterápiás sószoba. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspököt Bódis Zoltán, a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Technikum és Kollégium igazgatója vezette körbe a létesítményben csütörtökön délelőtt.

Fotó: Kovács Péter

– Nagyon nagy értékkel gyarapodott egyházmegyénk a várossal való összefogásának gyümölcseként létrejött új óvodával – mondta a bejárás után Palánki Ferenc. Felidézte, 2016-ban vették a telket óvodaépítés szándékával, a beruházás mintegy 460 millió forint volt, ebből 115 milliót Debrecen önkormányzata adott. – Gyönyörű lett, az általunk fenntartott intézmények közül az egyik, ha nem a legszebb. Persze, még be kell lakni, be kell tölteni lelkiséggel, gyerekkacajjal, vidámsággal, élettel. Ez a legszebb dolog: a jövőről gondoskodni a jelenben, de nem mindegy, milyen szellemiséggel, ezért is szerettünk volna itt, a józsai városrészben egy óvodát, s terveinkben egy későbbi iskola is szerepel.

Bódis Zoltán elárulta, régi álmuk volt, hogy intézményük minden szinten működjön, most az általános és középiskola mellé megvalósulhatott az óvoda is. – Ha olyan gyerekek érkeznek majd hozzánk, akik a hitéletet már ismerik, akkor könnyű dolgunk lesz. Az új óvoda egy fiatal, lendületes, nyolc fős dolgozói csapattal, valamint két csoporttal, összesen ötven gyerekkel indul majd szeptember elsején. Folyamatosan fejlesztjük fel, a teljes kapacitása négy csoport és száz gyerek lesz – mondta.

Fotó: Kovács Péter

„Fenntartóként olyannak kell lennünk, mint a jó szülőknek, és mint a legkisebb gyermekünkre, úgy figyelni az óvodára”

– jelentette ki Némethné Székely Julianna, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Felügyeletének tanfelügyeleti főigazgatója. – Mi elsősorban a technikai felszereltségről és a bútorokról gondoskodtunk, igyekezve, hogy ezek a 21. századnak megfelelőek legyenek. Minden csoportszobában okostévé van, az épület wifivel ellátott, az egészséget fényterápiás sószoba szolgálja. A bútorokat úgy alakítottuk, hogy harmonikusak, gyerekközpontúak legyenek. A játékok kiválasztására az óvónők nagy hangsúlyt fektettek – részletezte. – Itt, egy kertvárosi részben az óvoda ugyanazt fogja biztosítani, mint egy jó kertes családi otthon, és azt szeretnénk, hogy itt otthonra leljenek a gyerekek, szívesen járjanak ide, azt érezzék, hogy itt megkapnak minden testi és lelki feltöltődést. Katolikus óvodaként fontos, hogy utóbbira is oda tudjunk figyelni – tette hozzá.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában