méltatlan állapot

2021.08.03. 07:23

Így pusztul Debrecen határában a híres Basahalom

A mondás szerint, akinek a köldökét ennél kijjebb vágta el a bába, az „csak jött-ment” volt.

20210719 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Basahalom zsánerkép.

Fotó: Kiss Annamarie

Nagyon méltatlan állapotban van Debrecen fontos történelmi kultikus helye, a Basahalom; felverte a gaz, tönkretették a tájékoztató tábláját és a padjait is – értesítette szerkesztőségünket egy Napló-olvasó, aki idegenvezetőként is dolgozik, és a minapi helyszíni tapasztalatait osztotta meg velünk. Panasza nyomán a debreceni polgármesteri hivatalt kérdeztük a lehetséges gondozásról, rendbetételről és őrzésről.

Hatósági engedéllyel

Válaszában az önkormányzat rámutatott: a Debrecen közigazgatási területén, a Vértesi úton található Basahalom területe egy gazdasági társaság magántulajdonában áll. A történelmi jelentőségű hely szerepel az országos kunhalom-nyilvántartásban. A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény alapján a kunhalom országos jelentőségű, „ex lege” védett természeti terület. (Országos jelentőségű „ex lege” védett természeti területnek minősülnek többek között a lápok, szikes tavak, földvárak, források és víznyelők is.)

A Napló érdeklődésére küldött tájékoztatás kitér arra is, hogy egy kunhalmon – így a Basahalom esetében is – bármilyen tevékenység (úgymint kaszálás, cserjeirtás, fakivágás) kizárólag természetvédelmi hatósági engedéllyel végezhető. Ebben a vonatkozásban az első fokon eljáró természetvédelmi hatóság a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya – tudtuk meg.

Fotó: Kiss Annamarie

A polgármesteri hivatal levele felhívja a figyelmet arra is, hogy hasonló problémák esetében hová fordulhatnak bejelentéssel az állampolgárok. Eszerint gyomos, gazos, allergén gyomnövénnyel szennyezett belterületi ingatlan esetén a jegyző számára, míg külterületi ingatlan esetén a kormányhivatalnak kell jelezni a problémát. Zavaró, elerdősödött, elburjánzott fásszárú növények esetén a jegyzőt értesítsék a panaszosok, hulladékkal szennyezett ingatlan esetén pedig a kormányhivatalhoz forduljanak. Amennyiben helyi védelem alatt álló területről van szó, úgy a jegyző jár el.

Törökök táborhelye

A Basahalom történelmi szerepéről és jelentőségéről azt mindenképpen érdemes tudni, hogy ez is egy olyan kunhalom nevű, ősi temetkezési hely, melyekből egész sor van (volt) a térségünkben. A nevét arról kapta, hogy a cívisvárost sarcoló török vezérek ezen a magaslaton vertek tanyát. 1660 tavaszán például Szeidi Ahmed budai basa is itt táborozva sarcolta meg Debrecent, majd ugyanabban az évben Szinán nagyváradi basa is megérkezett. Ő volt az, aki megölette a város főbíráját, Vígkedvű Mihályt.

A helyet Zoltai Lajos, a Déri Múzeum igazgatója vezetésével 1906-ban tárták fel, és több ezer éves sírt találtak benne. A régi cívis mondás pedig így szól: „akinek a köldökét nem a Basahalmán belül vágta el a bába, az csak jött-ment.” Ami azt jelenti, hogy a hagyomány szerint a Basahalmon belül születettek az igazi debreceniek.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában