elszármazottak

2021.08.31. 13:39

Emlékek és könnyek jellemezték a bihardancsházi találkozót

Az elszármazottak találkozója Bihardancsházán az összetartozás ünnepe.

Fotó: Péter Imre

A kis szülőfalu újra hazahívta egykori lakóit, akik ugyan itt születtek, de az életútjuk az ország, a nagyvilág más tájain folytatódott. A több mint egy évig tartó pandémia után első alkalommal rendezte meg Szent István ünnepén a község önkormányzata az elszármazottak találkozóját, amely a faluban az összetartozás ünnepe. A közösségi házban megtartott eseményre csaknem nyolcvanan eljöttek, hogy találkozzanak régi osztálytársaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel.

Mint Balku Tamás polgármester elmondta, a találkozón az egykor itt élőket a falu mai lakói fogadták és köszöntötték. Nagyon várták már ezt a találkozót, hogy felszabadultan ünnepelhessenek a koronavírus-járványt feledve. A közös ünnepi ebéd után az önkormányzat színes műsorral szórakoztatta Dancsháza hazatért lakóit és az őket fogadó helyieket. A polgármester a köszöntőjében számot adott a falu fejlődéséről.

Az ország számos településéről érkeztek haza az egykor itt lakók. Debrecen, Budapest, Mikepércs, Berettyóújfalu mellett a Dunántúl több helységéből is jöttek vendégek. Családtagok, barátok láthatták egymást több év után. A találkozások szombaton a falunapon is folytatódtak.

A Polgári család Király Istvánnéval, aki óvónőként szinte az összes kisgyermeket nevelte egykor | Fotó: Péter Imre

A Polgári család tagjait is több településre sodorta az élet. Itt találkozhattak a Berettyóújfaluban élő Király Istvánnéval, aki Bihardancsházán született, és óvónőként szinte az összes kisgyermeket nevelte egykor. Régi, érdekes történetek garmadája hangzott el: családi emlékek, falutörténet, esküvők, temetések. Egykor a falu poétája, E. Horváth Lajos arról írt, hogy a Nagydombról 12 település tornya látszik Dancsházáról. Az akkori fiatalok nem hittek neki, de aztán körülnézve a dombról meggyőződtek az öreg igazáról.

A jelenlévők zöme annak idején kisdiákként osztatlan iskolában tanult, alsósok, felsősök egy közösségben, egy tanárral. Mégis sokan továbbtanultak tehetségük révén. Emberséges, az eredményeiket elismerő tanárokkal hozta össze az élet őket. Király Istvánné szomorúan említette, hogy a berettyóújfalui gimnáziumban tanuló több tehetséges itteni gyereket istápoló Falucskai Jenő igazgatótól e találkozó előtti napon vettek végső búcsút Berettyóújfaluban. Sajnálattal állapították meg közösen: az élet a falu lakóit is rostálja, az előző találkozón még itt lévők közül is sokan elhunytak.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában