Vadásztábor

2021.08.16. 10:43

A természetbe hívták Őz Egon kis barátait Létavértesen

Szaktáborban mutattak irányt az új nemzedéknek a vadászok.

Fotó: Bajnok Dorka-archív

Terepi viszonyok között ismerhették meg, élhették át a vadászat, vadgazdálkodás és legfőképp az őz vadászatának részleteit azok a gyerekek, akik részt vettek az első alkalommal megrendezett „Őz Egon és barátai” vadásztáborban nemrég Létavértesen, az Országos Magyar Vadászkamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezete és a Vadászati Kulturális Egyesület Hajdú-Bihar Megyei Diana Vadászhölgy Klub szervezésében – derül ki Varga Edit okleveles természetpedagógus beszámolójából, melyet a Naplónak juttatott el.

A húsz lelkes, 8–14 éves ifjonc csapat a környék vadásztársaságaiból érkezett vadász nagyszülők, vadász szülők, vadász barátok ajánlására a Farkas-lovastanyára. Az első napot a természetvédelemnek és a vadgazdálkodás alapjainak szentelték. Ennek részeként ellátogattak a közeli Daru-láphoz, védett növényekben gyönyörködhettek, s a környék állatvilágával, valamint a vízi vadvadászat fontos segítőivel, a vadászkutyákkal ismerkedtek. A következő napon Imre István madarász jóvoltából számtalan érdekességet tanulhattak a madarakról, majd Péter Sándor preparátor vezetésével azok „másik oldalát” is megismerhették.

Az utolsó előtti napon a vadászfegyverek tárultak a kíváncsi tekintetek elé, az íjászatot sem mellőzve. A környékbeli kaszálóréteken, homokpusztán számos ehető- és gyógynövénnyel találkoztak a gyerekek, majd pedig kézműveskedhettek, növényi részek és fa dekoranyagok felhasználásával asztaldíszt alkotva. Az utolsó éjszakán a dúvadakkal és a napnyugta utáni vadászati lehetőségekkel foglalkoztak: rókahívó sípokkal munkálkodhattak, s hallhatták az aranysakálok üvöltését, majd pedig gyakorolhatták a vad rejtekének felderítését, előre kihelyezett plüssállatok után kutatva.

A beszámoló zárszavából kiderült: a szervezők bíznak a magas színvonalú szaktábor jövőbeli folytatásában, illetve gondolatban tervezik a „Szarvas Menyhért” hegyen-völgyön őszi vadásztábort.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában