közgyűlés

2021.07.21. 07:42

Tetőteraszokat értékesítene a város

Közel százmillió forintért cserélne gazdát a bő 900 négyzetméteres ingatlanrész.

Százmilliós értékben értékesítenék az ingatlanrészt | Fotó: Napló-archív

Fotó: Matey István

A Csapó utcai Debrecen Fórum Kulturális és Kereskedelmi Központ ingatlanban 16,6 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a város. A DEXIUM Ingatlanfejlesztő Kft. tavasszal jelezte Debrecen önkormányzata felé a szándékát, miszerint a harmadik szinten található „szoborpark” megnevezésű, 589,55 négyzetméter nagyságú és a „tetőterasz” elnevezésű, 300,00 négyzetméteres (összesen 889,55 négyzetméter) ingatlanrészeket meg kívánja vásárolni. A felkért ingatlanforgalmi szakértők az ingatlanrészek forgalmi értékét 98.250.000 forintban állapították meg.

Az önkormányzat tulajdonát képező épületrészre vonatkozóan – a Latinovits Színház befejezése céljából – INTERREG program keretében a város támogatásban részesült, ezért az értékesítéssel érintett területek az egyik projektelem részét képezik. A projekt uniós finanszírozása nem érinti a teraszt, az értékesítés a projekt célját sem szakmai, sem pénzügyi szempontból nem veszélyezteti. Ezen területek projektből való kivezetésére azonban szükség van. A teraszok eladásához a szervezet abban az esetben járul hozzá, amennyiben a vállalt, eredeti célkitűzések és feladatok a tulajdonoscsere után sem csorbulnak.

Százmilliós értékben értékesítenék az ingatlanrészt | Fotó: Napló-archív

Feltételeket szabnak

A terasz kialakítására tervezett projektelem mellesleg teljes egészében önkormányzati önerőből valósult volna meg, mintegy 200 millió forint értékben. Ezzel a kiadással szemben az önkormányzat az eladással bevételhez juthat, továbbá a teraszon tervezett kulturális és gasztronómiai cél is megvalósul, de már a vevő beruházásában. Az adásvételi szerződésben az önkormányzat azt is rögzítené, hogy a vevő nem használhatná más célokra az ingatlanrészt, ellenkező esetben visszavásárlási jog illetné meg a várost az eredeti, 98 millió forintos áron. Emellett írásban rögzítenék azt is, hogy a fenntartási időszakon túl is vállalja a vevő, hogy biztosítja a színház közönsége számára az ingatlanrészeket kulturális tevékenységek, programok megvalósításához.

Az értékesítésről a csütörtöki önkormányzati közgyűlésen dönthetnek majd a képviselők.

MI

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-fontos-debreceni-utszakasz-boviteserol-is-lesz-szo-a-kovetkezo-kozgyulesen-5473448/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában