már maszk nélkül!

2021.07.15. 07:30

Tanulóvezetők „uralják” a debreceni utakat, ám ez csak csekély száma a jelentkezőknek

Dömping van az autósiskolákban, most jóval tovább tarthat a jogsiszerzés.

Szeged - 20190822 Tanulóvezető autók a Széchenyi téren. Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Fotó: illusztráció / MW-archív

A közelmúltban életbe lépett járványügyi enyhítések a helyi autósiskolai oktatásban is változást eredményeztek: lekerültek a maszkok, nem szükséges gumikesztyűt használnia a tanulóknak – ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden adott lesz ahhoz, hogy néhány hónap alatt jogosítványhoz lehessen jutni. Mint megtudtuk, nem meglepő, hogy a debreceni utakon, a reggeli csúcsban is megannyi tanulóvezetővel lehet találkozni: a nyári időszakban kívánják a legtöbben megszerezni a jogosítványt.

Szabadon, szájmaszk és gumikesztyű nélkül vághatunk neki a jogosítványszerzésnek | Fotó: MW-archív

Koroknai Imre, a Koroknai Autósiskola vezetője korábban is elmondta a Naplónak: idén a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont másfél hónap szünetet rendelt el a koronavírus-járvány miatt, s ennek hatásai a mai napig érezhetők. – Feltorlódott a munka, s ez nagy gondot és kihívást jelent mindannyiunk (szakoktatók, tanulók) számára.

„Nagyon sokan keresték fel az elmúlt hetekben is a debreceni irodáinkat, azonban mindenkivel már az elején tudatjuk: várni kell, akár hónapokat is, ennek tudatában kezdjék el a jelentkezők a tanulást, felkészülést.”

Célunk, hogy az újdonsült autóvezetők a sikeresen teljesített KRESZ-vizsgát követően belátható időn belül megkezdjék a gyakorlati tanulmányaikat, tehát elsajátítsák a gépjárművezetés csínját-bínját, ez viszont a jelenlegi helyzetben nem megy gördülékenyen – jegyezte meg elöljáróban lapunk kérdéseire.

A járművezetés elsajátítása iránt megnövekedett kereslet is közrejátszik abban, hogy a diákoknak várakozniuk kell, viszont látni némi fényt az alagút végén – fogalmazott. – A korábbi években nem volt szakoktatói képzés, illetve elmondható, hogy egyébként is kiöregedett a szakma, nincs vérfrissítés. Ami jó hír, hogy most bonyolítja le a szak­oktatói felvételi vizsgákat a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. – ahová tudomásom szerint több ezren jelentkeztek. Ennek tudatában kijelenthetjük: ha a közeljövőben nem is, de körülbelül másfél év múlva valamelyest javulhat a helyzet – hangsúlyozta.

– Türelemre intenék minden jogosítványra várót: nem célszerű félúton iskolát váltani. Ugyanis ez országos probléma, nem csak egy-egy debreceni autósiskolában jelentkezett. Tisztában vagyunk vele, hogy egy szolgáltatásról van szó, amiért az emberek fizetnek. Mindenki szeretné mihamarabb a kezébe venni a vezetői engedélyét, s ez alkalmazkodással és türelemmel érhető el – fűzte hozzá.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában