ünnep a felújított templomban

2021.07.05. 18:51

Mindenkinek szüksége van egy hősre, aki felráz és biztat

Az ünnepi misén a katolikus fiatalok Szent László harciasságáról hallhattak szentbeszédet.

Fotó: dnyem.hu

A debreceni Szent László domonkos templom búcsúi ünnepére gyűltek össze a hívek a napokban – adta hírül honlapján a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye. A jeles ünnepre vendégek is érkeztek, így Németh István, aki jelenleg káplán a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, valamint két domonkos szerzetes pap, a lengyel Dominik és a spanyol Alejandro, akik a római egyetemeken folytatják tanulmányaikat éppúgy, mint Németh István atya. Részt vett a búcsún Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény igazgatója is, valamint a körösladányi hittanosok debreceni táborában tartózkodó gyermekek hitoktatójukkal és kísérőjükkel.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa, Németh István atya a szentmise kezdetén elmondta, hogy mindig örül az ilyen ünnepi alkalmaknak, mert a közös ebéden lehet találkozni másokkal, beszélgetni, egymás felé fordulni. Bűnbánati szempontként is azt javasolta: nézzünk magunkba, hogy meg tudunk-e nyílni Istennek és embertársainknak.

Németh István szentbeszéde kezdetén felidézte Bonnie Tyler Egy hősre várok című dalát, mely az 1984-es Gumiláb című film betétdala volt. Ennek átiratát a fiatalok ismerik a Shrek című rajzfilmből is. A dal énekese azt a hősét várja, aki erős, gyors és frissen jön a csatából. Mindenkinek szüksége van ilyen hősre – tért a témára István atya –, aki felráz, aki biztat és aki megmutatja, hogy így is lehet leélni az életünket. A mi igazi hősünk Jézus Krisztus, de vannak szentek, akikre fel tudunk nézni, akiket követni tudunk, akik között élünk s akik a jövendő szentek lesznek.

„Szent László ilyen szent volt: erős, gyors és frissen jött elő a harcból”

– tette hozzá.

István atya szerint a szenthez hasonlóan kell, hogy bennünk is legyen bizonyos harciasság. – Saját magunkat el kell fogadni és egyre jobbá alakítani, amihez belső harc szükséges, ennek pedig az a célja, hogy szentek legyünk és általunk mások is szentek legyenek. Adjuk meg saját magunknak a lehetőséget, hogy mi is szentek legyünk, és tudjunk elköteleződni Isten mellett – fejezte be gondolatait.

HBN

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szent-laszlo-domonkos-templom-debrecen-felujitas-5400620/

Borítókép: több generáció ünnepelt együtt a megújult Szent László-templomban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában