déli hangulat

2021.07.06. 14:58

Luca Balduccio búvár volt, majd később tanár lett Debrecenben

A város gazdagabb lett egy igazi olasz énekessel, aki kiválóan tanítja a nyelvet is.

Luca a kisfiával, Achillével a Csokonai-gimnázium udvarán | Fotó: Dandé Melinda

A gyönyörű Szicíliából származó Luca Balduccio 13 éve él Magyarországon, Debrecenben. Az olasz búvár-régészből magyar–történelem tanár lett a Csokonai-gimnázium olasz szakán, és a cívisváros a személyében kapott egy ízig-vérig olasz énekest is. Előadóestjein elhozza Olaszország hangulatát csodálatos hangjával. De hogyan is került Debrecenbe és vállalt itt állást? Minderről egy kötetlen, igazi olasz pizzázás közben beszélt a Naplónak.

Zene, tanítás, könnyedség

A férfi tizennyolc éves korában kezdte az éneklést, amely meghatározó szerepet játszik abban, hogy a városba sodorta az élet. – Addig csak zuhanyzás közben énekeltem – kezdi mosolyogva a beszélgetést. – Majd jött az áttörés. Olasz dalokat kezdtem megtanulni autodidakta módon. Olasz fesztiválokra jártam, versenyeket nyertem. Egyik ismerősöm szicíliai éttermet nyitott Debrecenben 2008-ban, és megkért, jöjjek el énekelni. Így sodort az élet Debrecenbe. Olasz dalokat éneklek, de azért a Szegény vagyok vagy a Tavaszi szél vizet áraszt is megy, ha kell egy-egy buli alkalmával. Hallás után tanultam meg játszani gitáron, dobon, szájharmonikán is. Kisfiam, Achille örökölte ezt a tudásomat, amely nagy boldogsággal tölt el, már énekeltünk is együtt közönség előtt.

Luca a kisfiával, Achillével a Csokonai-gimnázium udvarán | Fotó: Dandé Melinda

Luca bejárta már Magyarországot, minden felkérést elfogad, legyen esküvő, születésnap, vagy csak egy szimpla péntek este egy bárban. Párjával, Anitával az éttermi fellépései alkalmával ismerkedett meg. A barátságból szerelem lett. Ezután egyik ismeretség hozta a másikat, így találkozott Antonióval 2009-ben, aki akkor a Csokonai-gimnázium tanára volt. Éppen olasz–történelem szakos tanárt kerestek, és mivel Lucának Anitával komolyabbra fordult a kapcsolata, és szeretett is Debrecenben élni, elfogadta a felkérést. Egy évig próbaidőn volt, és megfelelt. Ezután elvégezte a tanárképző főiskolát Nyíregyházán, magyar–történelem szakon. – Nagyon szerettem a vizsgákat, inkább jó és tanulságos beszélgetések voltak olasz és magyar emberek között – emlékezik vissza. – Tudom tanítani a magyar történelmet magyarul, de igazából nem gyakorlom. Olaszul tanítok, a diákok csak olasz nyelven tanulják a tárgyaikat – mondta.

Van megoldás!

Több díjat is nyertek már tanulói, egyikük országos 10. helyezést ért el. Előfordult, hogy a diák az elismerést személyesen vehette át Kósa Lajos ország­gyűlési képviselőtől és Papp Lászlótól, Debrecen polgármesterétől. A tizenhárom év alatt soha nem volt problémája a magyar emberekkel. – Mi, déli olaszok nem stresszelünk úgy, mint a magyarok. Ha van egy probléma, sokat nem foglalkozunk vele. Meg kell oldani, és megoldás mindig van – vallja. Számára a magyar emberek precízek, és szerinte is a magyar nők átlagon felül szépek. – Nagyon szeretek itt lakni, nagyon szeretem Magyarországot – zárta Luca a kötetlen beszélgetést ezzel a számunkra szép mondattal.

Dandé Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában