polgármesterek a védőoltásról

2021.07.26. 11:30

Igenis beszéljünk a járványról, mert csak így tudjuk legyőzni

A polgármesterek számára a települések lakosainak egészsége és biztonsága az első.

20210507 Zalaegerszeg dr. Motyovszki Anikó oltást ad be Németh Jánosnénak. Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: illusztráció / MW-archív

Mint az a napokban kiderült, a kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-jétől – ennek okán utánajártunk, a megye egyes településeinek polgármesterei, hogyan vélekednek a harmadik oltásról, illetve felkészültek-e az esetleges negyedik hullámra. A megkérdezettek fel­idézték az elmúlt hónapok történéseit, illetve megosztották a Naplóval, hogy véleményük szerint a lakosok – ha szükség lesz rá – a jövőben milyen fokú fegyelmezettséget tanúsítanak majd a járvány­ügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

Magyar Sándor, Folyás polgármestere elmondta,

ha szükség lesz rá, illetve lehetősége adódik, akkor biztosan élni fog a harmadik oltás lehetőségével – erre fogja ösztönözni a folyási lakosokat is.

– Az elmúlt időszakban megnőtt a bizonytalanság a világban, ami nálunk is érezhető volt. Ettől függetlenül azt lehet mondani, hogy az idősebb korosztálynál sokkal nagyobb volt az oltási hajlandóság, mint a fiatalabbak körében. Pontos számot nem tudok mondani, hogy mennyien oltatták be magukat, de tudok olyanokról, akik a mai napig nem kérték a vakcinát. Nem kívánom, hogy a közeljövőben komolyabb veszélyhelyzet alakuljon ki, de mindenre fel kell készülni, ezért is tartom fontosnak, hogy igenis legyen beszédtárgy a járvány, mert csak így tudjuk legyőzni – fogalmazott.

Azonnali segítségnyújtás

– Különösebb felkészülésre nálunk nincs szükség, hiszen egy kis település vagyunk, ahol gyakorlatilag egy évtizede példaértékűen működik a házi segítségnyújtás, valamint a falugondnoki szolgálat is. Közvetlen kapcsolatban vagyunk szinte minden itt lakóval, bármilyen probléma felmerül, azt azonnal orvosolni tudjuk. Hamar eljut hozzánk az információ, így azon nyomban segítségére sietünk bárkinek – ez járványhelyzettől függetlenül is így működik – hangsúlyozta. Majd megjegyezte, a folyásiak nagyon örültek a nyitásnak, ha csak rövidebb időre is, de mindenki próbál kicsit kimozdulni, társasági életet élni. – Szerencsésnek valljuk magunkat, hiszen a környezetünkben nagyon sok falunapot, családi összejövetelt tartanak, így van hova menni, viszont többen nyaralást is terveztek az idei nyári szezonra – fűzte hozzá, illetve hangsúlyozta, ha szükség lesz a harmadik vakcinára, akkor mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a lakosok mihamarabb megkapják, ha kell, akkor az oltópontra vagy a háziorvoshoz való eljutásban is segítik a őket.

Közösségi érdekek

Muraközi István, Berettyóújfalu első embere megkeresésünkre elmondta, a harmadik oltással kapcsolatos bejelentés első blikkre kettős érzéseket ébresztett benne. – Azt gondolhattuk, hogy végre magunk mögött hagyhatjuk a járványt, de sajnos láthatjuk, nem ilyen egyszerű a helyzet. Nyilvánvalóan nem örömteli hírek ezek, viszont az mindenképpen pozitívum, hogy a kezünkben van a megoldás, ugyanis a védőoltással legyőzhetjük, megfékezhetjük a vírus továbbterjedését. A legnagyobb problémát az okozza, hogy vannak, akik még egy oltást sem vettek fel.

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egyéni érdekeket a közösségi érdekek mögé kell helyezni – ezért is javaslom mindenkinek, aki csak teheti, legalább az első két oltás lehetőségével éljen”

– mondta.

– Egy országos kutatás alapján Berettyóújfaluban 40 százalékos az átoltottság (mindkét oltást megkapta) – ez sajnos az országos átlagtól eltér, ez alapján nem lehetünk elégedettek. Azonban fontos megjegyezni, hogy Berettyóban kellően fegyelmezettek az emberek, az elmúlt hónapokban az előírásoknak megfelelően jártak el – fűzte hozzá. – Bízzunk benne, hogy nem lesz következő hullám, azonban ha ez nem így fog történni, akkor már eleve sokkal felkészültebbek leszünk, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanis nagyon sok mindent tanultunk, ha lehet azt mondani, akkor már tudjuk, mivel állunk szemben, hogyan kell ellene védekeznünk. Ha betartjuk a szabályokat, akkor biztonságosabbá tehetjük a mindennapi életünket – ez az, ami mindannyiunk számára a legfontosabb kell, hogy legyen – mondta végezetül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában