Apró állatok nagy gondjai

2021.07.26. 14:18

Így történt, hogy egy kórházba került a kismókus és a hattyúfióka

Bár a mamájukat nélkülözniük kell, jó helyre vetette őket a sors.

Fotók: Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány

A hazai állatbarátok sokszor imába foglalják dr. Déri János nevét, aki kollégáival karöltve fáradhatatlanul gyógyítja a beteg vagy sérült madarakat és vadállatokat. A hortobágyi madárkórházban jellemzően egész évben nagy a forgalom, az ország legkülönbözőbb részeiből szállítják ide a gyengélkedőket és számkivetetteket. Szerencséjükre biztos helyen tudhatják magukat és a legjobb kezekben gyógyulhatnak, hiszen a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány állatorvosainak nehéz újat mutatni: a nyílt töréstől a harapáson át a lőtt sebig már mindenféle esettel szembesültek.

Nyár közepén ismét nagyobb fokozatra kapcsoltak kórházban, legalábbis erről árulkodnak az intézmény közösségi oldalán közzétett júliusi bejegyzések. Sajnálatos módon nem egy súlyos esetük akadt, ott van mindjárt a sztyeppi sirály, amely Debrecenben került bajba, és mind a szárnya, mind a lába lebénult. A megrémült tollast elgázolta egy autó, melynek következtében gerincsérüléseket szenvedett. Ám nem ő az egyetlen, aki a vízpart helyett jelenleg a hortobágyi szakemberek vendégszeretetét élvezi: egy legyengült hattyúfióka is itt talált menedéket. A rút kiskacska meséje elevenedett meg a Keleti-főcsatorna mentén, ahol kiszemelt helyükre igyekezve horgászok figyeltek fel egy hattyú családra. Bár látszólag a szülők a legnagyobb rendben terelgették utódaikat, a horgászat végeztével az emberek észrevették, hogy a hattyúk a legkisebb szárnyast hátrahagyva tovaúsztak a csatornán. A kis hattyúfióka egyedül gubbasztott a parton, a madárkórház szakértői szerint legyengülhetett, ezért most azon dolgoznak, hogy mihamarabb megerősödjön.

Fotók: Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

Szintén a kevésbé szerencsések közé tartozik az a rozsdafarkú, amely nyílt lábszártöréssel kötött ki a sebészasztalon, bár a madárkórház posztja alapján ez arrafelé rutin műtétnek számít. Az egyik legújabb páciens Totyi, a galamb, aki azonnal összebarátkozott az őt ápoló kedves emberekkel. A fiatal, érdeklődő madár összetűzésbe keveredhetett, aminek a feje búbja látta kárát. Ellenlábasa megkopasztotta Totyi tollállományát, aki szerencsére nem szenvedett komolyabb sérülést és remélhetőleg megtanulta a leckét.

A legkülönlegesebb vendég kétségkívül az az aprócska mókus, amely minden bizonnyal kiesett a családi fészekből, azonban a kórház tájékoztatása szerint nem ütötte meg magát végzetesen. Erre utal, hogy ébredés után sikítozva adta jelét éhségének és némi nyughatatlanságnak, ám a szakemberek elmondása alapján mindez teljesen normális. A mamája emlője helyett be kell érnie egy rideg fecskendővel és valószínűleg a családját is rettentően hiányolja, de a története sokkal rosszabb véget érhetett volna, ha nincsenek körülötte nagyszerű, segítőkész emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában