a szakember szemével

2021.07.15. 15:51

Gyógyítható az emlőrák, ha kellő időben felfedezik

Sok nő küzd meg a daganat valamely formájával, ennek ellenére kevesen járnak szűrésre.

Hazánkban a 45 és a 65 év közötti hölgyeknek kétévente javasolt mammográfiás vizsgálaton megjelenni | Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokan próbálják visszavezetni a kialakult emlődaganatot egy balesetre, amelyben a mellet is ütés érte, de ez a két eset nem kapcsolható össze, semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá azt, hogy bármilyen összefüggés lenne az emlőt ért trauma és az abban kialakult rosszindulatú daganat között – ezt mondta lapunknak Tóth Dezső, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) Sebészeti Klinikájának az igazgatója.

Fotó: Tóth Dezső-archív

Az emlődaganat megjelenésére ön- és szűrővizsgálat is fényt deríthet. Magyarországon a 45 és a 65 év közötti hölgyeknek kétévente javasolt emlőrákszűrésen, vagyis mammográfiás vizsgálaton megjelenni. A kapott eredményen túl ultrahangvizsgálatra és szövettani mintavételre is szükség van a diagnózis felállításához. Hajdú-Bihar megyében 50 százalék fölött van a szűrésen megjelentek aránya, de sajnos vannak olyan országrészek, ahol mindössze 30 százalékos ez a mutató. A szakember szerint ilyen megjelenési arány mellett nehéz jó eredményeket produkálni. – Az időben felfedezett emlődaganat 90-95 százalékban gyógyítható. Akkor, amikor a betegek már maguk fedezik fel az elváltozást, és csak azt követően műtik meg őket, már jelentősen kisebb a gyógyulás lehetősége – mondta.

Akiket leginkább érint

– A betegséggel érintettek jellemzően a 60 éves korosztályból kerülnek ki, ekképpen alakították a szűrési korhatárt is. Vannak országok, ahol ugyanezt 40–70 év között állapították meg. Azt gondolom, hogy az átlagéletkor növekedésével érdemes lesz majd a szűrési korcsoportot kitolni az idősebb korosztály felé, hogy számukra is minél kedvezőbb életfeltételeket biztosíthassunk – emelte ki.

A jóindulatú emlődaganat legismertebb formája az úgynevezett fibroadenoma, amely jól tapintható csomó az emlőben. A klinikaigazgató elmondta: ezt csak akkor operálják meg, ha három centiméternél nagyobb a mérete, ha panaszokat okoz a betegnek, illetve ha a biopszia gyors növekedést mutat. – Egyéb esetben nem szükséges az operáció, ezek az elváltozások nem fognak rosszindulatú daganattá átalakulni – mondta. Hozzátette: jellemző ezenkívül a korral járó, úgynevezett fibrocisztás átalakulás, ami nem daganat, hanem egy természetes átalakulás, így nem sorolható a jóindulatú elváltozásokhoz, valamint vannak olyan elváltozások is, amelyek a jó- és a rosszindulatú daganatok közötti skálán helyezhetők el. Utóbbi esetek 90 százalékában el kell távolítani a daganatot azért, hogy ne is alakulhasson rosszindulatúvá.

Hazánkban a 45 és a 65 év közötti hölgyeknek kétévente javasolt mammográfiás vizsgálaton megjelenni | Fotó: Shutterstock

Csak indokolt esetben

Határozott kritériumrendszere van annak, mely esetekben indokolt a teljes emlőállomány eltávolítása. A szakember kifejtette, szóba kerül a teljes emlő eltávolítása abban az esetben, ha akkora a daganat, hogy az az emlőcentrumot és a mellbimbót is érinti, valamint a leggyakoribb, ha olyan megelőző állapot áll fent, amiből minden valószínűséggel daganat alakul. – Ezek gyakorta nagy területét érintik az emlőnek. Ha az elváltozás négy-öt centiméternél nagyobb területet, esetleg több negyedét érinti az emlőnek, akkor indokolt annak teljes eltávolítása. A centimétereknél ugyanakkor a tumor és az emlő méretének az aránya sokkal fontosabb kritérium. Egy nagyobb méretű emlőből egy nagyobb méretű elváltozást is el lehet úgy távolítani, hogy esztétikus maradjon a végeredmény, míg ugyanez már kisebb méretű emlőnél nem kivitelezhető – részletezte.

A szakember elmondása szerint ma már az onkoplasztikai sebészet nagy segítségére van a hölgyeknek abban, hogy a daganattal való megküzdés traumáján túl a nőiességük elvesztése ne okozzon további lelki terhelést. A maradék emlőállományból az orvosok képesek visszaépíteni egy esztétikus kontúrt, sőt sok esetben az érintetlen emlőnél is szebb végeredményt produkálnak. Minden esetben élhetnek a betegek az azonnali rekonstrukció lehetőségével, a DE KK Sebészeti Klinikáján plasztikai sebész bevonásával végzik a korrekciót. – Ezt az eljárást nem lehet összehasonlítani egy esztétikai okokból behelyezett implantátummal, de a teljes emlőeltávolítással járó traumával szemben egy átlagos, elfogadható életminőséget kínál a betegeknek – hangsúlyozta a klinikaigazgató.

Családtervezés előtt

Tóth Dezső arról is beszélt lapunknak, sok esetben akkor derül fény az emlődaganatra, amikor a fiatal nő gyermeket vállalna. Mint mondta, ha az emlőbimbót nem érinti a daganat, akkor nincs akadálya annak, hogy az édesanya szoptassa a gyermekét, a gondot a daganat kezelése okozza. – A terhesség alatt megváltoznak a hormonális viszonyok, illetve sokszor a betegek nagy része már késői stádiumban észleli a daganatot. Az emlőmegtartó műtéteket követően sugárkezelés, bizonyos esetekben, vagy hormonkezelés vagy kemoterápia, esetleg mind a kettő egyidejűleg kerül szóba. A hormonterápiás kezelés minimum öt évig tart. Manapság is több vizsgálat folyik azonban arról, hogy lehetne csökkenteni ezt az időszakot, hiszen a kezelés alatt nem vállalhatnak gyermeket a nők. Felmerült annak a lehetősége is, hogy egy-két éves kezelést követően megengedhető a gyermekvállalás, majd a szülés után folytatódik a terápia – mondta, hozzátéve, hogy egyebekben a terhesség alatt felismert emlőrák kezelését minden esetben ahhoz igazítják, hogy melyik tri­meszterben van az állapotos nő.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában