Debreceni Egyetem

2021.07.12. 18:39

Az önellátást szolgálja majd a Debrecenben épülő oltóanyaggyár

Pósán László: a Nemzeti Oltóanyaggyár a Debreceni Egyetem tulajdonában álló cégként fog megvalósulni.

Fotó: Molnár Péter

Bács Zoltán kancellár fogadta hétfőn a Debreceni Egyetem Innovációs Központjában Dömötör Csaba államtitkárt és Pósán László országgyűlési képviselőt.

Az inkubátorház belső helyiségeinek megtekintése után Dömötör Csaba a debreceni oltóanyaggyár kapcsán – melynek központja az új innovációs központ lesz – elmondta: az utóbbi hónapok legnagyobb tanulsága, hogy krízishelyzetekben felértékelődik az önellátás, a saját lábon állás képessége. Ez járvány idején igaz a védőfelszerelésekre, és kiváltképp igaz a az oltóanyagokra. – Intenzív verseny bontakozott ki a világ minden országa között, hogy minél előbb minél több oltóanyaghoz jussanak. Magyarország eredményes volt ebben a versenyben, és az uniós országok között jelenleg a második helyen vagyunk. Ezért is indulhatott hazánkban hamarabb újra az élet – emlékeztetett.

Hosszú távon azonban meg kell teremteni az önellátás képességeit, ezt szolgálja az az oltóanyaggyár, mely Debrecenben, nem messze az innovációs központtól kezdi meg majd a működését.

Ez a gyár óriási előrelépést jelent majd abban, hogy a jelentősen csökkentsük majd a külföldi gyáraktól való függésünket.

Első helyen az együttműködésben

Az oltóanyaggyár jelenleg a tervezési szakaszban van, de még idén nyáron megtörténhet az alapkőletétel, mondta Dömötör Csaba.

A tervek szerint a létesítmény már a jövő év végén megkezdheti a működését, és fontos tényező, hogy a gyárban többféle technológiát is alkalmaznak majd, mely lehetővé teszi akár a magyar, akár a nemzetközi fejlesztésű vakcinák gyártását.

– Stratégiai jelentőségű beruházás ez, mely hosszú távon határozhatja meg az életünket és védelmi képességünket. Ezért határozott úgy a kormány, hogy a most induló nemzeti konzultációban is helyet kap majd az oltóanyaggyár kérdése. Az ilyen konzultációk eddig mindig megerősítették a kormányzati döntések alapjait, ezért biztatunk mindenkit arra, hogy mondja el véleményét – jegyezte meg a politikus. Hozzáfűzte: a kormány 55 milliárd forintot biztosít a hazai oltóanyaggal kapcsolatos kutatásokra, fejlesztésekre és a gyár felépítésére, s mivel Debrecen már eddig is fontos központja volt a kutatásfejlesztési tevékenységnek, az új gyárnak is méltó és jó otthona lesz a város.

Pósán László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a Debreceni Egyetem egyik fontos küldetéseként az egészségipar és a hozzá kapcsolódó tevékenységek vannak nevesítve. Ez azt jelenti, hogy ezt a küldetését régi tradícióival az intézmény a jövőben is nagy erőkkel fogja majd képviselni. – Az elmúlt másfél-két esztendő történései megmutatták, hogy ha van valami, ami az egész világot képes megrengetni, akkor az egészséggel kapcsolatos ügyek mindenképp ide tartoznak. Nyilvánvaló, hogy Debrecenben van komoly múltja a gyártás területén is az egészségipari tevékenységnek, mint például a Biogal Gyógyszergyár, mely évtizedeken keresztül emblematikus vállalata volt a városnak – emlékeztetett. A Debreceni Egyetem Innovációs Központja Pósán László szerint más szempontból is fontos helyszín:

egy olyan jelkép, mely üvegbe, acélba, betonba sűrítve mutatja be az egész Debreceni Egyetemet és azt a kormányzati politikát, mely az elmúlt években ezzel kapcsolatban megszületett.

Ma már az egyetem, a felsőoktatás nemcsak tudományos kutatás és oktatás, hanem a gazdasági élethez erősen kapcsolódó innovációs tevékenység is. Magyarországon először Debrecenben ismerte ezt fel az egyetemi vezetés; itt alakult ki ugyanis az intézmény körül egy olyan ipari együttműködési klaszterhálózat, mely a mai napig egyedülálló – szögezte le. Ennek tudható be, hogy a Debreceni Egyetem mind ez idáig úgy tudott működni, hogy messze túlnőtt az államháztartási keretek szabta határokon, és ahol a legkisebb problémát okozza a fenntartóváltás és az alapítványi működés – utalt a politikus a modellváltás okozta változtatásokra. Végül kiemelte:

a nemsoká megépülő Nemzeti Oltóanyaggyár a Debreceni Egyetem tulajdonában álló cégként fog megvalósulni.

SZD

Több funkcióval, több térben

Az innovációt és vállalkozói szemléletet megalapozó fejlesztéssel a kormány és az intézmény célja, hogy a Debreceni Egyetem még inkább felzárkózzon a világ vezető felsőoktatási intézményei mellé. A központ az oktatás, kutatás és vállalkozások egy helyen történő megjelenésével befektetéseket vonz a kutatásokhoz, ezáltal elősegítve a gazdasági növekedést.

Fotó: Molnár Péter

A több mint ötezer négyzetméteres alapterületű, háromszintes létesítmény inkubációs tevékenységek végzésére alkalmas, oktatási és gyakorlati bázisként szolgáló, dolgozói közszolgáltatást nyújtó, projektmenedzsmenttel és működtetéssel összefüggő, továbbá innovációs folyamatoknak ad majd teret. A központ alsó szintjén lesz a labor és a műhelyszint, fölötte a közösségi innovációs „piactér” szint, legfelül pedig az irodák kapnak helyet. Az épület mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot emeltek ki: az egyikben a gépészet és kerékpártárolók kapnak helyet.

A központ építése része annak a modern városi programnak, amelyre vonatkozóan Debrecen 2015. május 18-án megállapodást írt alá a kormánnyal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában