a közös fejlődésért

2021.07.06. 09:51

A megyei önkormányzat is csatlakozott a Három Tenger Gazdasági Hálózathoz

Június 29-30-án tartották a II. Három Tenger Régiók Fórumát, melyet idén az Önkormányzati Gazdasági Kongresszussal együtt rendeztek meg a lengyelországi Lublinban.

Pajna Zoltán | Fotó: hbmo.hu

A kétnapos eseményt Andrzej Duda elnök és Jaroslaw Stawiarski, a lublini vajdaság marsallja nyitotta meg.

A fórum panelbeszélgetésein részt vett a lengyel kormány számos minisztere, az egyes tagállamok miniszterei és államtitkárai, valamint önkormányzati politikusok, a HTK Beruházási Alap vezető munkatársai és a Lengyelországba akkreditált diplomaták.

Magyarországot többek között a „Kormányzati együttműködés lehetőségei a Három Tenger Kezdeményezés regionális összefüggéseiben” című panelbeszélgetésen Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár, „A régiók szerepe a Három Tenger Kezdeményezés gazdaságfejlesztési hatásait illetően „ című panelbeszélgetésen pedig Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke képviselte – olvasható a megyei önkormányzat honlapján.

A fórum keretei között írták alá a Lublini Nyilatkozatot, mellyel a résztvevők ünnepélyesen megalapították a Három Tenger Gazdasági Hálózatot. A nyilatkozatot Magyarországról egyedüliként Pajna Zoltán írta alá, csatlakozva

  • a lengyelországi Lublini, Mazóviai, Kárpátaljai, Podlasiei és Szentkereszt Vajdasághoz,
  • a litvániai Alytus és Marijampole Regionális Fejlesztési Tanácshoz, illetve Panevezys Városhoz,
  • a romániai Calarasi, Krassó-Szörény, Dolj, Máramaros és Temes megyéhez,
  • valamint a szlovákiai Eperjes régióhoz.
  • Pajna Zoltán | Fotó: hbmo.hu

    Az egyezmény célja az együttműködés, a fejlődés és kölcsönös előnyök elérése a területen élő közösségek javára, továbbá a régiók európai dimenzióban mért versenyképességének növelése.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában