Kiállítás és díjátadó is lesz

2021.06.02. 10:59

Trianonra emlékeznek a Déri Múzeumban

Tárlatvezetésen is részt lehet majd venni, illetve kiosztják a középiskolások számára meghirdetett verseny győzteseit is.

Forrás: Déri Múzeum

A Déri Múzeum 2020 őszén a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára Trianon emlékezete címen kétfordulós vetélkedőt hirdetett meg a középiskolások számára. A korábbi évek versenyeihez hasonlóan az első fordulóban egy feladatlap kitöltésével kellett a versenyzőknek tudásukat bizonyítani.

A legjobban teljesítő csapatok a következő fordulóban különböző interaktív és kreatív feladatok közül választhattak, többek között érvelhettek a határok kialakításának témájában, vagy akár tudósítást is készíthettek a párizsi békekonferenciáról.

A pályamunkák közül a zsűri végül egy első, egy második és két harmadik helyezést adott ki, egy csapatot pedig különdíjra javasolt. A díjazott csapatok és kísérőik június 4-én, 13 órakor zártkörű, ám sajtónyilvános eseményen vehetik át az elismeréseket a Déri Múzeum Zoltai Termében. A díjak átadása után kötetlen tárlatvezetésre invitálja a résztvevőket Váradi Katalin, a kiállítás kurátora. A meghívottak a tárlatvezetés után kipróbálhatják a kiállításhoz készült 3D kirakót is.

A Déri Múzeum tavaly a centenárium alkalmából – a pandémiás körülményekhez igazodva – virtuális kiállítással emlékezett meg a trianoni eseményről. Az akkorra tervezett nagy tárlat pedig idén tavasszal készült el. A HATÁr-sorSOK új időszaki trianoni kiállítás a múzeum újranyitásától, május 1-jétől látható.

Benne a látogató a „boldog békeidők” világától a területi visszacsatolások koráig kísérheti figyelemmel a magyar határok változását és a sorsok alakulását, azaz a társadalmat ért hatásokat.

Megelevenedik a menekültek világa, a revizionizmus és az irredentizmus jelenléte a mindennapokban. Debrecen története a román megszállástól kezdve mutatja be azt, miként vált a város a kezdeti bizonytalanságok és megtorpanások után közel egy évtized alatt a régió központjává. Az évforduló alkalmából tárlatvezetéssel emlékezünk meg a trianoni eseményekről és a békeszerződés hatásairól június 4-én, 15 óra 30 perctől a Zoltai Teremben.

A részvétel regisztrációhoz kötött, amennyiben a részvevők – regisztrálók – száma túllépi az aktuális létszámkorlátot, a tárlatvezetés helyett vetített képes előadás lesz a Díszteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában