Jelkép

2021.06.09. 12:37

Székelykaput avattak Egyeken

Bár a kapuk eredeti szerepe az elválasztás, a székelykapu az összetartozást jelképezi.

Forrás: Herbák Erika-archív

Igazán emlékezetessé tették az egyekiek a trianoni békeszerződés 101. évfordulóját, ugyanis székelykaput állítottak a település központjában, a templom előtt. A kaput átkötő szalagot az adományozó Szekeres Imre és felesége vágta át ünnepélyesen. Az adományozó lapunknak elmondta, erdélyi útjai inspirálták arra, hogy éppen egy székelykaput állíttasson a településen. – Számomra ez a kapu jelképezi a nemzeti összetartozást és azt gondolom, ezzel nem vagyok egyedül – fogalmazott.

Mint kiderült, szerencsés véletlenek sorozata vezetett az építmény elkészültéhez.

Szekeres Imre a Zemplénben található házához keresett olyan mestert, aki el tudna készíteni számára egy igazi parasztmennyezetet. Ekkor akadt az útjába Szilágyi Mihály, aki történetesen éppen székely. A gépészmérnökként végzett, majd sokáig Makovecz Imre tanítványaként dolgozó mesterember készséggel elvállalta az ötlet megvalósítását. – A kapura felkerült a régi Nagy-Magyarország térképe, valamint egy Illyés Gyula-idézet is, miszerint „magyar az, akinek fáj Trianon – mondta az adományozó.

Az idézethez hasonlóan a viharos magyar történelemre emlékezett ünnepi beszédében Bodó Sándor foglalkozáspolitikáért felelős államtitkár is. – A minket ért csapások között voltak kisebbek és nagyobbak is, de egyik sem ért fel a trianoni békeszerződéssel. A tatárok és a törökök is csak elmentek előbb-utóbb, míg Magyarország, ha megfogyva is, de maradt. Ezzel ellentétben Trianon a testvéreinket vette el, s ez lélekben tört meg bennünket – osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Nemzetközi jelkép

A székelykapu a településnek egy mindenki által könnyen megközelíthető pontján áll, így az áthaladó forgalom is láthatja a település örökségét öregbítő építményt. – Egyeken jelenleg a munkahelyteremtés a legfontosabb feladatunk, de nem szabad megfeledkeznünk a kulturális háttérről sem – hangsúlyozta a Naplónak Miluczky Attila polgármester. Rámutatott: míg a kapuk eredeti funkciója általában valaminek az elválasztása, a székelykapu mára a nemzeti összetartozás jelképe lett minden magyarlakta világrészen.

– Mi, egyeki lakosok ezáltal fejezzük ki kapcsolódásunkat elszakított testvéreink felé – fűzte hozzá. Az új emlékművet Papp László plébános szentelte meg, Isten áldását kérve az áthaladókra, majd az egyeki Csiri-Biri néptánccsoport műsorát élvezhették az eseményen részt vevők.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában