a polgármestert kérdeztük

2021.06.10. 07:30

Jövő nyárra elkészülhet a tésztagyár Újszentmargitán

A településen ismét kezd beindulni a társasági élet.

Csetneki Csaba fontosnak tartja a személyes találkozásokat | Fotó: Napló-archív

Fotó: KOVACS PETER

A koronavírus-járvány az élet szinte minden területére rányomta bélyegét, változtak a kapcsolattartási és munkavégzési szokásaink a pandémia következtében. Csetneki Csaba, Újszentmargita polgármestere a Napló megkeresésére elmondta, a településen a járványügyi intézkedések betartása volt az elsődleges feladat – ebben a kérdésben a margitai lakosok nagyon jól vizsgáztak, fegyelmezett hozzáállással sikerült betartaniuk a szükséges előírásokat – fogalmazott elöljáróban lapunknak a polgármester.

Csetneki Csaba fontosnak tartja a személyes találkozásokat | Fotó: Napló-archív

– A kritikus időszakban kiemelt figyelmet fordítottunk a folyamatos orvosi ellátásra és jelenlétre, valamint a fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések meglétére. Voltak intézmények, amelyeknek ideiglenesen be kellett zárniuk, az ott dolgozókat átvezényeltük az alapfeladat-ellátásba, ahol a leginkább szükség volt rájuk.

„A legnagyobb hátrányt a közösségi életben tapasztaltuk, egyfajta bezárkózottságot lehetett megfigyelni”

– emiatt a személyes találkozások minimalizálódtak – mondta. Majd hangsúlyozta, jelenlegi célkitűzéseik között szerepel, hogy újraindítsák a közművelődési életet. – Az önkormányzat munkája nem állt meg, a képviselő-testülettel közösen meghoztuk a szükséges döntéseket. A fejlesztések folytatódtak, több pályázatot is beadtunk, illetve megvalósítottunk kisebb-nagyobb mértékű beruházásokat, előkészítettük a következő időszakra vonatkozó fejlesztési elképzeléseket – fűzte hozzá.

Kiemelt szerepet kap az idősgondozás | Fotó: Napló-archív

Jövőbeli elképzelések

A Magyar Falu Programnak köszönhetően a helyi óvodának részleges felújítása valósulhatott meg, ami érintett három csoportszoba-felújítást, fűtés-korszerűsítést, illetve a játszóudvar is megszépült. – A pályázatokkal sikerült kommunális gépeket beszerezni (például: fűnyíró, különféle útalapkészítő eszközök). Jelenleg a gazdaságélénkítő programban veszünk részt, aminek remélhetőleg eredményeként a közeljövőben megépül Újszentmargitán egy száraztésztaüzem. Ha pozitív döntést kapunk, amiben nagyon reménykedünk, akkor 2022 nyarán kezdődhet a tésztakészítés. A gyár hét főt foglalkoztatna, az éves kapacitása 200 tonna száraztészta lenne – ami jelentősnek mondható. Egy példaértékű beruházásról van szó, ilyen jellegű fejlesztés még nem volt a településen. Mindezek mellett egy közel két és fél kilométeres belvízelvezető csatorna korszerűsítésére nyújtottunk be pályázatot, továbbá szeretnénk a helyi temetőt felújítani, valamint nagy hangsúlyt fektetünk az útfejlesztésre – mondta.

A polgármester megjegyezte, a közmunkaprogram a pandémia alatt is folyamatosan működött, a helyi foglalkoztatásban nem éreztette hatását a járvány. – Bizonyára voltak egyes családoknál fennakadások, de összességében elmondható, nem voltak megoldatlan problémák. A legnagyobb gondot abban látom, hogy féltek a helyiek, eluralkodott a bizonytalanság – ezért is tartom fontosnak, hogy visszakapjuk a régi életünket. A településre jellemző egyfajta kulturális, pezsgő élet, ami reményeink szerint hamarosan visszatér. Ha minden a terveink szerint halad, július végével a települési rendezvényeink is lehetnek már – hangsúlyozta a polgármester.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában