Turizmus

2021.06.15. 13:07

Új eszközzel a Zsidónegyed értékeiért

Magyarországon egyedülálló, modern tájékoztatási lehetőséggel gyarapodott a helyi közösség.

Fotó: Molnár Péter

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint a Széchenyi2020-program részeként 4 és félmillió forintos keretből megvalósuló alkalmazás nagy előrelépés a helyi zsidó közösség fejlődésében.

A politikus először a Pásti utcai zsinagóga 2015-ös átadásáról, valamint a Berettyóújfalui zsinagógáról beszélt. – A zsidó közösségeket a magyar kormány soha nem látott összegekkel támogatta az elmúlt tizenegy évben, többek között a zsidótemetők gondozását is – tudatta a helyettes államtitkár, aki ennek kapcsán kiemelte az állam és az önkormányzatok felelősségét. Szalay-Bobrovniczky Vince végül hangsúlyozta: zsidótemető-fejlesztésekre az elmúlt két évben a kormány csaknem egymilliárd forintot fordított. A politikus úgy fogalmazott: a járvány az egész világot térdre kényszerítette, Magyarország most újraindítási költségvetéssel dolgozik.

„A legfontosabb cél most az ország újraindítása, remélhetően ősztől fe tud pörögni a GDP, melyben a turizmusnak szerepe van.”

Komoly befektetések érkeznek Debrecenbe és reméljük, hogy a város továbbra is Magyarország ékköve marad – jegyezte meg végül.

Dr. Bartha Elek rektorhelyettes arról beszélt, hogy a debreceni zsidó közösség kulturális életének publikussá tételére nagyon jó lehetőség az új applikácó. Az egyetemi tudásközpont ezekben a projektekben rendszerint részt vesz, az oktatásról elmondta, az egyetemen két éve a zsidó kultúrát különböző kurzusok formájában adják át a hallgatóknak, – Egyetemünk harmadik misszió néven aktív szerepet vállal, bekapcsolódva a régió társadalmi, kulturális és közéletébe – mutatott rá.

Fotó: Molnár Péter

Nem csak helybélieknek

Szabó György (Fotó: Molnár Péter)

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke szerint a zsidó közösségnek a legfontosabb célja az, hogy a magát a zsidóságot, életvitelét, filozófiáját és épített emlékeit emberközelivé tegye és bemutassa a lakosságnak és a turistáknak.

„Ez egy igazi XXI. századi projekt, mely a fiatalokat és a remélhetőleg nemsokára ideérkező izraeli turistákat is ki tudja szolgálni.”

Egy-egy zsidó emlékhely mellett elsétálva a saját telefonunkon tudjuk elolvasni az adott helyszín történetét – mutatott rá a MAZSÖK elnöke. – Az eddig száznál is több felújított temetőre is kapcsolódik az az applikációs eszköz, mellyel a települések történelméről is olvashatunk majd. A modern technika kihasználásával kézzelfoghatóbbá lehet tenni a debreceni zsidóság értékeit – összegzett végül Szabó György.

A múlt a jövőhöz beszél

Dr. Forisek Péter, a fejlesztő Innotourism Kft. tulajdonosa az applikáció hátteréről beszélt. – A sétáló, utazó emberek kezében folyamatosan ott a telefon. A fiatalokat meg kell szólítani, a debreceni zsidóság kultúráját olyan módon szerettük volna megmutatni nekik, mely számukra könnyen befogadható. Az alkalmazáson keresztül a modern technikával tudjuk megmutatni a múltat – összegezte az alkalmazás elsődleges funkcióját dr. Forisek Péter.

Hozzáfűzte: a holokauszt pusztítása miatt meghalt embereknek a fejlesztés által akár egyéni emlékművet is állíthat,így az érdeklődő megtudhatja, mivel foglalkozott, milyen értéket teremtett nemcsak családja, hanem akár egész Debrecen számára is.

Távlati tervekkel

– A Debreceni Zsidónegyed fejlesztésének újabb állomásához érkeztünk. Eltökélt szándékunk, hogy Debrecenben az őseink által ránk hagyott örökségeket bemutatva és újabb fejlesztéseket létrehozva egy országos szinten is különleges, unikális zsidónegyedet alkossunk meg és hozzunk létre – ezt már Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke mondta. Horovitz Tamás végül úgy fogalmazott: tervük, hogy a Debreceni Zsidónegyedben egy emlékközpontot is létrehozzanak.

Az applikáció neve Debreceni Zsidónegyed Infó, melyet az érdeklődők rövidítve DZSI néven is felkereshetnek.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában