Zöld munkacsoporttal dolgoznak

2021.06.05. 15:30

Debrecen, a természetvédelem őrvárosa

Debrecen vezetősége kiemelt fontosságúnak tekinti a város „zöldebb” jövőjének megalapozását.

Forrás: Matey István

Fotó: Matey István

Napjainkban világszerte nagy hangsúly van a környezetvédelmen és a természeti kincseink megőrzésén. A város vezetősége új környezetpolitikát hirdetett, mely fontos szerepet kap a Debrecen 2030 város- és gazdaságfejlesztési programban. Létrehozták a zöld munkacsoportot, melynek feladatairól lapunk Balázs Ákos alpolgármestert kérdezte.

– Úgy gondoltuk, hogy a város zöld jövőjének tervezését széles társadalmi bázisra kell helyezni, és ebben teret kell adnunk a debreceni fiataloknak, fiatal szakembereknek. Emiatt hoztuk létre a zöld munkacsoportot, amely így segítheti az önkormányzat munkáját és a jövőbeli programjaink kidolgozását. – Vannak olyan projektek, melyeket már a munkacsoporttal együtt kezdtünk el.

„Számítunk a tanácsaikra a Civaqua program megvalósításában, szeretnénk egy zöldfolyosót létrehozni a Tócó patak mentén, és véd­erdősítést is tervezünk.”

Részt veszünk egy országos programban, ennek részeként a Vértessy-kúria körül hozunk majd létre egy véderdőt, a munkacsoport tagjainak ebben is nagyon fontos szerepe van – mondta. Hozzátette, a belvárosban szintén számos zöld projektre számíthatnak a lakosok. – 50 buszmegálló kapott zöldfalat, amely nyáron hűsebb levegőt biztosít a megállóban várakozóknak, illetve javítja a levegőminőséget, mindamellett, hogy impozáns látványt nyújt. Ennek érdekessége, hogy a telepített borostyánfalakat a városi tulajdonú Dekert munkatársai nevelték, ezt nagyon köszönjük nekik, hiszen értékes munkát végeztek. Minden szempontból igyekszünk a fenntarthatóságra törekedni: Debrecenben először indult el a Zöld busz program. Elsőként állapodtunk meg a kormányzattal arról, hogy 12 elektromos autóbusz érkezik Debrecenbe, erre hamarosan kiírjuk a közbeszerzési eljárást, ami azt jelenti, hogy az év végére, jövő év tavaszára ezek a járművek munkába állhatnak. Szeretnénk tovább zöldíteni a tömegközlekedésünket, hamarosan elindul az autóbuszflotta cseréje: az Euro 5-ösöket Euro 6-osokra cseréljük, és ebbe a flottába kapcsolódik be a 12 elektromos jármű is – sorolta Balázs Ákos.

„Az önkormányzati intézményrendszer környezettudatos energetikai felújításával több száz tonnával kevesebb káros anyag kerül a város levegőjébe, javítva ezzel is az életminőséget.”

Polgármester úr kezdeményezésére elindult az Ültessünk 10 ezer fát Debrecenben program, mely szintén a levegőminőség javítását célozza. Eddig elültettünk 3 ezer 200 kis fát és 20 ezer erdészeti facsemetét – számolt be. – Nagyon sok ipari fejlesztés van a cívisvárosban, és szeretnénk, ha ezt megújuló energiával is tudnánk kiszolgálni. Így például a Déli Ipari Parknál egy napelempark kialakítását is tervezzük a Magyar Villamos Művekkel együttműködve. Zöld város program is van Debrecenben: a lakótelepi lakóövezetek közvetlen környezetét újítjuk meg. Szeretnénk, hogy minél több jó minőségű zöldfelülettel, közösségi és szabadidős terekkel gazdagodjanak a lakótelepeken élők – fogalmazott.

Fotó: Matey István

Elhozzák a Tisza vizét

Debrecen egyik leggrandiózusabb vállalása a Civaqua program. Ami a gazdaságfejlesztésben a BMW-gyár, az a környezetvédelemben a Civaqua, melynek ügyében jelentős előrelépés történt a közelmúltban. – Megjelent a közbeszerzési felhívás, ami a Tisza vize Debrecenbe való elhozásának az első ütemét jelenti. A tervek szerint a víz először egy csővezetéken keresztül eljut a Tócó forrásvidékéhez, onnan pedig folytatja útját a városba. A beruházó a magyar állam lesz, szorosan együttműködve Debrecennel, magát a munkát az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tivizig konzorciuma végzi majd el.

A város az egész folyamatban részt vesz, és az egyeztetéseket is közösen tartjuk velük. Elindult a kettes ütem tervezési folyamata: a Tócó forrásvidékétől szintén egy csővezeték viszi majd tovább a vizet a Kondoros-­érig, ami a Kondoroson keresztül eljut a Nagyerdőbe, ahol a tölgyfáink, a Nagyerdő vízpótlása megtörténhet. Innen szintén a Kondoroson keresztül jut el a víz a Fancsikai-tavakhoz, majd a Vekeri-tóhoz – magyarázta az alpolgármester.

Kiemelte, a zöld munkacsoportra ebben a projektben is fontos feladat vár. – Debrecen természeti értékeinek védelme nagyon fontos számunkra. Szeretnénk, ha olyan vizes élőhelyek alakulnának ki, amelyek ezt a célt szolgálják. A munkacsoport tagjai a konzorciumi partnerekkel együtt olyan megoldásokat hozhatnak létre, melyek a természetvédelmi szempontok mellett a kikapcsolódást, pihenést jelentő fejlesztések létrejöttét is segítik. Elindítottunk egy ötletpályázatot, melyre 3-5 fős csapatok jelentkezését várjuk; bárki, aki a városban él vagy tanul, elindulhat az ötletével.

„Szerettük volna, ha ezzel a közösség is épül, hiszen a járvány után pozitív hatással bírhat, ha mi, debreceniek összefogunk, és kis csapatok jönnek létre: akár iskolások, felnőttek, családok vagy egy munkaközösség.”

Azt kérjük, hogy mindenki engedje el a fantáziáját! Pályázni június 15-ig lehet a www.futureofdebrecen.hu weboldalon, ráadásul a legjobb ötleteket beépítjük majd a Civaqua programba. Bízunk abban, hogy ez a projekt nagymértékben szolgálja majd a város természeti értékeinek megvédését. A fenntarthatóság is fontos szempont: a víznek a terep­adottságok miatti 60 méteres szintkülönbséget egy szivattyútelep segít majd legyőzni. Ennek energiaellátásához napelempark is épül majd – mondta.

A cívisváros zöld jövője, összefogással

A természetre, környezetünkre való odafigyelés nem feltétlenül pénz kérdése, így nem szabad elhanyagolni a szemléletformálás fontosságát. Ezen elv alapján jött létre a Future of Debrecen mozgalom, mely szintén a zöld munkacsoporthoz köthető. – A Nagyerdő volt az első természetvédelmi terület Magyarországon. Ez olyan örökség a város és lakói számára, melynek meg kellett találnunk a mai szerepét, amivel a fiatalokat meg tudjuk szólítani. Mondhatjuk azt, hogy Debrecen a természetvédelem őrvárosa, és szerettünk volna egy összefoglaló üzenetet megfogalmazni: ebből a gondolatból indult el a Future of Debrecen.

Létrejött egy weboldal, ami valójában egy tudástár: itt elérhetőek a város zöld ügyeivel kapcsolatos információk és a munkacsoport tagjai által írt érdekes cikkek. Ezek folyamatosan frissülnek, így érdemes gyakran visszatérni. Egy podcastsorozatot is elindítottunk dr. Aradi Csaba vezetésével, ami nagy segítséget jelent a szemléletformálás, a figyelemfelkeltés tekintetében, de a legnagyobb közösségi oldalakon is elérhetők ezek az anyagok. A honlapon keresztül csatlakozni lehet a mozgalomhoz: akár szemétszedés vagy faültetés kapcsán is sokan velünk tartottak, nagyon örvendetes, hogy nem csupán magán­emberek, hanem cégek és kisközösségek is jelentkeztek.

Ez azt mutatja, hogy a helyi vállalkozások nagyon komolyan veszik a zöld célkitűzéseinket és a fenntarthatóságot. Hiszek abban, hogy a Future of Debrecen segítségével együtt, közösségi összefogással zöldebbé tehetjük és együtt építhetjük a város jövőjét – összegezte Balázs Ákos.

PL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában