életet menthet a munkájuk

2021.05.12. 21:12

Vérlovagok: semmilyen viszonzást nem várnak a segítségükért cserébe

Gellén József régióvezető három felnőtt és egy csecsemő számára szállított vérplazmát.

Fotó: Gellén József-archív

Elindult a Vérlovagok debreceni különítménye. A négyfős csapat Debrecenben és vonzáskörzetében támogatja a kórházak vérellátását. A motoros önkéntesek országszerte segítenek abban, hogy elegendő vérkészítmény legyen a kórházakban, és most már a keleti régióban is számíthatunk rájuk. Gellén József régióvezető kezdte meg először a szolgálatot, s hétfőn délután több helyszínen is kézbesített életmentő csomagot. A Napló megkeresésére elmondta, Jászberénybe három embernek, illetve Miskolcra egy csecsemőnek vitt vérplazmát.

Már az első napon csaknem 600 kilométert utazott; elmondása szerint a közlekedők nagyon figyelmesek és segítőkészek voltak.

– Nagyon elfáradtam nap végére, de igazán örülök, hogy tudtam segíteni a rászorulókon. A délutáni csúcsforgalomban utaztam vissza Debrecenbe, és azt kell mondjam, le a kalappal a gépjárművezetők előtt. Bízom abban, hogy a többiek is hasonlókat fognak tapasztalni a jövőben – fogalmazott. Majd röviden bemutatta a csapattagokat.

– Zabos Imre logisztikai mérnökként dolgozik, ő a legfiatalabb köztünk, dr. Steli Tamás egy újfehértói patikának a gyógyszerész vezetője, és végül Szatmári Tamást kell megemlítenem, aki saját vállalkozást vezet – fűzte hozzá.

Integetnek, villognak

A motorkerékpár-szereléssel foglalkozó régióvezető elmondta, nélkülözhetetlennek tartják az országos kezdeményezést, ugyanis a legfontosabb, hogy mindenhová kellő mennyiségű vérplazma kerüljön. – Öt régió van az országban, ahonnan vérplazmát szállítunk, a cívisvárosi kirendeltség az egyik. A cél pedig az, hogy még több önkéntes csatlakozzon, hiszen csak úgy tudjuk a jövőben a legrövidebb időn belül átadni a szállítmányt – fogalmazott.

„Ha az embernek megvan mindene, akkor hajlamos elfeledkezni arról, mi lenne, ha rosszabb körülmények között élne. Számunkra a legfontosabb, hogy segíteni tudjunk.”

– Hisszük, hogy mindenhol elkel a támogatás. Nem várunk el érte semmiféle viszonzást, jó érzéssel tölt el mindannyiunkat, ha azt látjuk, van miért küzdenünk az idővel. Önszántunkból lettünk vérszállítók, de ettől függetlenül nagyon kellemes érzés, amikor az emberek integetnek, villognak és előreengednek – ugyanis tudják: minden perc számít – mondta.

Nagy Emese

Borítókép: Zabos Imre (balról), dr. Steli Tamás, Szatmári Tamás és Gellén József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában