Fejlesztések

2021.05.24. 14:00

Új utakat és közösségi tereket hoznak létre Folyáson

A világjárvány ellenére sem álltak meg a munkálatok Folyáson.

Fotó: Magyar Sándor-archív

Az elmúlt másfél évben megannyi fejlesztés és útépítés történt Folyáson, a Hajdúnánási járásban található községben. A világjárvány ellenére sem álltak meg a munkálatok: a vidékfejlesztési program által az önkormányzat emlékparkot alakított ki, ahol a megközelítőleg félhektáros területen felújítottak egy romos tűzoltószertárat és egy használaton kívüli tejcsarnokot. – A szertár épülete a fiataloknak szolgál közösségi színtérként, míg a tejcsarnok épületében kialakítunk majd egy levéltárat. A programnak köszönhetően sikerült megmenteni az utókornak egy, az 1850-es évek körül épült borospincét, amely szintén teljesen megújult. Az út mentén elterülő emlékparkban négy tájékoztató táblát is kihelyeztünk, amelyek a település történetét hivatottak bemutatni az odalátogatóknak. Az átutazóknak érdemes megállni egy kis időre és megpihenni a több mint százéves japánakácfák árnyékában – fogalmazott a Naplónak nyilatkozva Magyar Sándor polgármester. Hozzátette, régi adósságukat törlesztették azzal, hogy tavaly nyáron átadták a II. világháborús emlékművet, amelyet részben közadakozásból és a helyi önkormányzat anyagi támogatásával sikerült elhelyezni.

Magyar Sándor, Folyás polgármestere | Fotó: Napló-archív

A település központjában egy csaknem kéthektáros park és szabadidős tér található, ennek folyamatos bővítése, megújítása fontos a képviselő-testület számára. – A fákkal beültetett területen áprilisban fejeződött be a játszótér felújítása. A gyerekek hat új rönkjátékot vehettek birtokba, és a régi játékok is megújultak. A játszótér mellett új eszközök – kapuk, labdafogó háló és kerékpártároló – kerültek a szomszédságában lévő labdarúgópályára is; a pihenőpadokat ugyancsak cseréltük – mondta.

A fákkal beültetett területen április hónapban fejeződött be a játszótér rekonstrukciója | Fotó: Magyar Sándor-archív

Egészségház épül

– A képviselő-testület elkötelezett amellett, hogy a településünk vonzó legyen a fiatal, letelepedni szándékozó családok, valamint az itt élő fiatalok számára. Ezért kiemelt figyelmet fordítunk a belterületi utak felújítására és építésére. 2019-ben csaknem egy kilométernyi utat aszfaltoztunk újra és hatszáz méteres szakaszon erősítettük meg az útalapot, ezt tavaly további négyszáz méter követte. Néhány napja pedig befejeződött a település két utcáját érintő, 597 méter hosszúságú út aszfaltozása – fűzte hozzá.

A polgármester örömhírként közölte: egy pályázatnak köszönhetően heteken belül megkezdődik egy új, minden igényt kielégítő egészségház építése a településen, amely az egyik legnagyobb beruházása lesz az elmúlt évtizedeknek. – A több mint 120 négyzetméter alapterületű épületben külön gyermekorvosi, védőnői és felnőttháziorvosi rendelőket alakítunk ki. A célunk az, hogy a fiatal, kisgyermekes családok és az idősebb korosztály is magas színvonalú ellátásban részesüljön. A rendelőbe korszerű orvosi eszközöket és új bútorokat is elhelyezünk, melyeket 2020-ban a Magyar Falu Program támogatásával vásárolt az önkormányzat. Határozott célunk, hogy az ellátás színvonala mellett bővüljön a rendelési idő is – összegezte Magyar Sándor.

Nagy Emese

Borítókép: Felújított épület az emlékpark területén

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában