fáradhatatlanul dolgoztak

2021.05.16. 10:37

Szoboszlón több PCR-teszt készülhetett

Minden délután négy órakor útnak indult a mintákkal a fővárosba a polgármesteri hivatal gépkocsija.

Fehér Judit, a gyógyfürdő vezető főorvosa is dolgozott a mintavételi helyiségben | Fotó: Tibai Irma

A pandémia elmúlt félévnyi időszakában Hajdúszoboszló Város Önkormányzata adminisztratív segítséggel, felszerelésekkel, gépkocsivezetői szolgálattal is elősegítette a lakosság minél nagyobb számú és gyorsabb PCR-tesztelését. Így a mentőszolgálat mellett itt háziorvosok, s a Hungarospa reumatológusai is vállalták e feladatot. Május közepétől, hála az esetszámok csökkenésének már csak a délelőtti, mentőszolgálati tesztelés működik.

Fehér Judit, a gyógyfürdő vezető főorvosa is dolgozott a mintavételi helyiségben | Fotó: Tibai Irma

Segített az önkormányzat

Az önkormányzat bocsátotta rendelkezésre a mentőszolgálatnak az egyik üres üzlethelyiséget a rendelőintézet szomszédságában PCR-tesztelésekre. A baj növekedésével újabb intézkedést hoztak. Több felnőtt háziorvos vállalta a délutánonkénti tesztelést, majd a Hungarospa zrt.-nek köszönhetően november 25-étől ez év április 30-áig a társaság több reumatológus orvosa is vállalta a közreműködést. Az adminisztrációt a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ munkatársai látták el. A védőfelszerelést szintén az önkormányzat biztosította. Május 14-éig újra csak háziorvosok végeztek teszteket.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársain kívüli, helyben megszervezett mintavételezéssel előnybe kerülhettek a lakosok, mert a helyi önkormányzat azt is megfinanszírozta, hogy délutánonként 4 órakor útnak indulhasson a mintákkal a fővárosi vizsgálati központba a polgármesteri hivatal gépkocsivezetője. Ennek köszönhetően már másnap délelőtt megkapták az érintettek az eredményt.

Miután az elmúlt napokban a délutáni mintavételek száma 7-8-ra csökkent, ezen túl újra csak a mentőszolgálati tesztelés működik a Szilfákalja 7. szám alatti helyiségben. A veszélyhelyzet őszi kihirdetésével az önkormányzat az erősen leterhelt szoboszlói mentőszolgálati munkatársakat egyébként ebéddel is támogatta, míg tavaly védőfelszereléseket is vásárolt számukra – mondta el a Napló kérdéseire válaszolva Dede Erika, a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal Egészségügyi és Szociális Irodájának vezetője.

A pandémiás helyzet miatt a Járóbeteg-ellátó Centrum is segítséget kért. Az épületben működik a szakrendelőkön kívül nyolc felnőtt háziorvosi körzeti rendelés, melyek több hete védőoltási-oltóponti feladatokat is ellátnak. Jelenleg a striázsolásban – beengedtetésben – a szociális szolgáltató központ dolgozói nyújtanak segítséget az intézménynek – tette hozzá a szakiroda vezetője.

Tibai Irma

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában