különleges szülinap

2021.05.28. 16:00

„Szeressük egymást és békében éljünk” – ez a hosszú élet titka a százhat éves néni szerint

Hazánk második legidősebb polgára jó egészségnek örvend.

Fotó: Matey István

Vántus Tivadarné Nagy Erzsébetet 106. születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte pénteken Papp László polgármester. A tortavágást megelőzően volt szerencsénk néhány szót váltani az ünnepelttel, igaz, a hallása és a látása sem a régi, viszont halkan megjegyezte: az étvágyával nincs semmi gond. A mai napig imádja az édességet, mindennap, ebéd után eszik valami finomságot. Már nem tudja ellátni magát egyedül, a gyermekei segítenek neki a mindennapokban, viszont az elméje tiszta, sőt, elszavalta a kedvenc versét is.

Szeretet és béke

Erzsike néni 1915-ben Nagylétán született, ahol fiatalként a helyi vegyesboltban dolgozott eladóként, 1940-ben ismerkedett meg férjével, akivel 1942-ben kötötték össze az életüket. Négy gyermekük született, akik közül ketten kétpetéjű ikrek. A szépkorú asszonyt hét unokája és nyolc dédunokája rendszerint látogatja, közülük többen is biztosak abban, a dédnagymamájuk főztje verhetetlen! Vántus Tivadarné, amíg be nem töltötte a 100. életévét, addig folyton a konyhában serénykedett. Specialitásai közé tartozott a tejfölös csirkepörkölt – amit természetesen nokedlivel tálalt. A leveseket is igazán ízesen készítette, melléjük több alkalommal megsütötte az unokák kedvenceit: túrófánkot és bejglit. Napjainkban már nem látni a tűzhely közelében, sokat ül, lustálkodik, az udvarra sem nagyon jár ki. Elmondása szerint a 106 év már nagyon sok idő, addig nem volt gond, amíg el tudta magát látni, viszont most már a napok sokkal lassabban telnek.

– Nagyon szeretem a társaságot, imádom, amikor az unokáim körülzsongnak – ez ad számomra boldogságot – fogalmazott. Erzsike néni elmondta a Naplónak, a hosszú élet titka nem más, mint az, hogy szeressük egymást és békében éljünk.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában