Számos településen szolgálatot végzett

2021.05.30. 19:23

Több százan búcsúztatták az újirázi plébánost

Zoli atya tevékeny életét, az egyházért, a közösségért végzett áldozatos munkáját méltató szavakat tiszteletteljes csendben hallgatta a sokaság.

Forrás: B. Kiss Andrea

A Magyarok Nagyasszonya római katolikus templom befogadóképességét és a járványügyi helyzetet figyelembe véve Újiráz önkormányzata, Komádi és Biharkeresztes önkormányzatával közösen kivetítőt állíttatott a templom kertjében, így a szép számmal megjelent gyászoló közösség ott követhette végig a bent zajló eseményeket. Az elhunyt tevékeny életét, az egyházért, a faluért, a közösségért végzett áldozatos munkáját méltató szavakat tiszteletteljes csendben hallgatta a sokaság. Zoli atya méltó búcsúztatóját mintha az égiek is támogatták volna, hiszen a ragyogó napsütés, a madarak csicsergése, és a templomon lengedező fekete zászló körül röpködő fecskék valami békés derűt árasztottak.

Az egyetemen is oktatott

Elhunyt paptestvérükért engesztelő szentmiseáldozatot mutattak be a megjelent római katolikus lelkészek, akik látványosan, közösen vonultak be a templomba, elhaladva a helyi, illetve más településekről érkező tömeg előtt. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és a lelkésztársak méltató szavakkal búcsúztak el Dénes Zoltán atyától. Prof. dr. Kásler Miklós miniszter levelét is felolvasták a jelenlévők előtt. A búcsúztatóból kirajzolódott az elhunyt tartalmas életútja, miszerint 1957. május 12-én született Szegeden, és ugyanitt szentelték pappá 1985-ben. Szolgált adminisztrátorként Mórahalmon, majd káplánként a debreceni Szent Anna-Főplébánián és Gyulán is.

Több, mint harmincegy évig, 1989-től haláláig Újiráz plébánosa volt. Szolgálatait a környékbeli településeken is végezte. 2010-től a Berettyóújfalui Esperesi Kerület espereshelyettese volt elhunytáig. 2012-ben címzetes kanonoki címmel ismerték el lelkipásztori helytállását. 2019-ben a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át. Fáradhatatlanul kutatta és szerettette meg tanítványaival a bihari táj vallásnéprajzát. Hívek sokaságát vonta be a kezdeményezésére újjáélesztett Szent-László zarándoklatba. Fontosnak tartotta a hittan órákon a gyerekekkel megszerettetni a vallást, a fiatalokat pedig közösségi élmények segítségével bevonni a hitéletbe. A Debreceni Egyetem Néprajz tanszakának szakértő óraadójaként felejthetetlen programokat szervezett a hallgatóknak, akik neki köszönhetően gyakran megfordultak Újirázon. Táborok, disznótorok, kiállítások emléke őrzi szervező munkáját.

A búcsúztatóban bibliai hasonlatként elhangzott, hogy Zoli atya jó pásztorként viselte gondját a nyájának, hiszen mindenkit ismert, a közösség tagjainak lelki gondját-baját igyekezett orvosolni. Az idei Szent László zarándokút végén – halála előtt hat nappal –, még a templom ajtóban fogadta a szentmisére érkező híveket. Az esti agapén igyekezett elköszönni mindenkitől, hiszen tudta, hogy súlyos betegségéből már nincs gyógyulás. 2021. május 15-én távozott a földi életből. Hamvait – végakaratának megfelelően – rokonsága szűk körben helyezi örök nyugalomra a gyulai Szentháromság temetőben.

B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában