a helyiek nagy örömére

2021.05.16. 21:05

Igen sok fejlesztést terveznek Konyáron

Több utcában végeznének javítási munkálatokat, és egy-két épületet is megújítanának a konyáriak.

Az egyre csak fejlődő Konyár madártávlatból is gyönyörű | Fotó: Vig Szilárd-archív

 

Fotó: Vig Szilárd-archív

– A művelődési ház fejlesztésének a részeként sörpadgarnitúrákat, székeket, hang- és fénytechnikai eszközöket, színpadelemeket és egyéb, rendezvényeinkhez szükséges új elemeket szereztünk be 2020-ban, amelyhez csaknem négymillió forint önerőt biztosítottunk, a többi 15 millió forint pályázati forrás volt – tájékoztatott Vig Szilárd, Konyár polgármestere. Kiemelte, a tavalyi év elején adták át a Gáborján és Hencida felé vezető, leaszfaltozott, illetve zúzott kővel megerősített útszakaszokat, ezeket a munkálatokat pályázati költségekből valósították meg, megközelítőleg százmillió forint értékben – A konyáriak nagy örömére már aszfaltos út van Konyár és Derecske között is, csaknem 6 kilométernyi szakaszon – tette hozzá.

Az előző évi fejlesztésekről szólva arra is kitért: júniusban adták át a felújított szolgálati lakást is, amelyet még 2015-ben vásároltak, és a Magyar falu programban nyert pénzből most leszigetelték, kicserélték a nyílászárókat, a belső burkolatot is felújították, és új bútorokat is vettek. Idén is megvalósult már pár újítás. – Új ereszcsatornát kapott a polgármesteri hivatal épülete, és az elektromos hálózatot is felújították, a fűtésrendszert is korszerűsítették, és kifestették a konyhát is. A helyi fejlesztések sorát gyarapítja, hogy már több utcában aszfaltoztunk 2021-ben: eddig a Széchenyi utca teljes hosszában és a Dózsa György utcának egy 350 méteres szakaszán javítottuk az utat, saját forrásból.

Az egyre csak fejlődő Konyár madártávlatból is gyönyörű | Fotó: Vig Szilárd-archív

Kettéosztanák a nagytermet

Ebben az évben még rengeteg tervük vár megvalósításra. Már jelezték a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatnak, hogy további útfelújításokat terveznek a településen, és már pályáztak is. – A Rákóczi utcát szeretnénk mindenképpen újraaszfaltozni, hiszen ez az egyik főutcánk, itt található a polgármesteri hivatal is, és még jó néhány utcában szeretnének kisebb-nagyobb javítási munkákat végezni – szögezte le Vig Szilárd. Arról is tájékoztatott, a polgármesteri hivatalt kívülről is korszerűsítenék: külső homlokzatszigetelést szeretnének, és újra bevakoltatnák az épületet. A belső terekben szintén akadna még teendő. – Kettéosztanánk a nagytermet, és két irodát alakítanánk ki belőle, valamint mozgáskorlátozottaknak létesítenénk illemhelyet – részletezte a polgármester.

Vig Szilárd arra is kitért, csaknem egymillió forint értékben megvásárolták az egykori takarékszövetkezet önkormányzathoz közeli épületét, és szeretnék, ha eztán a hivatal részét képezné. – Említettem, hogy a hivatalban a nagyteremből két kisebbet alakítanánk ki. Erre azért van szükség, mert az egyik jelenlegi kisebb irodánkat „áldozzuk fel”, hogy helyet tudjunk adni a mozgáskorlátozott-mosdónak, így muszáj a nagyteremből két kisebbet „varázsolni”. Így a megvásárolt régi takaréképület tökéletes helye lehetne az új nagytermünknek, amely a tárgyalásoknak, házasságkötéseknek adna otthont. Ezeket is mind pályázati forrásokból szeretnénk megvalósítani – fogalmazott. Elmondta továbbá, hogy felújítanák a tálalókonyhát is, amely az óvodát, iskolát látja el, és a szociális étkeztetést biztosítja; nagyon régi épület, csakúgy, mint a település többi középülete. A legtöbb már majdnem százéves, vagy túl is lépte ezt a kort. – Az óvodánk például az utóbbiak közé tartozik, és bár körülbelül nyolc éve felújították, a tetőszerkezetére ráférne a javítás – taglalta a polgármester. Hozzátette, Konyáron hozzáfognak a bölcsőde építéséhez: most kezdik az alapozást, és jövő ilyenkor már remélhetőleg kész lesz az épület.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában