Elismerés

2021.05.05. 08:58

Három debreceni professzor kapott Akadémiai Díjat

Az egyetemi tanárok a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésének ünnepi ülésén vették át tudományos elismeréseiket.

Fotó: MTA / Szigeti Tamás

Elnöki beszámoló, díjátadás, tudományos előadások és határozathozatalok is szerepelnek az Akadémia legfőbb döntéshozó testületének hétfőn kezdődött 194. rendes közgyűlésén – számolt be a Debreceni Egyetem honlapja.

Freund Tamás elnök az online megtartott tanácskozás résztvevőit köszöntve úgy fogalmazott: nem csupán a világjárvány által ránk kényszerített szabályokhoz kell megmutatnunk alkalmazkodóképességünket, hanem tudományos akadémiaként, nemzeti akadémiaként a folyamatosan változó világhoz is.

Az ünnepi ülésen ismertették a kitüntetettek névsorát. Idén tizenhárom kutató kapta meg az Akadémiai Díjat – köztük a Debreceni Egyetem három professzora.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesítette:

  • Agyagási Klárát, az MTA doktorát, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szlavisztikai Intézetének egyetemi tanárát a csuvaskutatás alapmunkájává vált, Chuvash Historical Phonetics című, nagyszabású, a Turcologica című neves sorozat 117. köteteként megjelent, 334 oldalas művének elismeréseként;
  • Tóth Imrét, az MTA doktorát, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Kémiai Tanszékének professor emeritusát a mágneses magrezonancián alapuló képalkotó módszerekben nélkülözhetetlen fémkomplex kontrasztanyagok szintézisében és fizikai-kémiai jellemzésében elért kimagasló eredményeiért, a multinukleáris NMR-módszerek széles körű koordinációs kémiai alkalmazásáért és fejlesztéséért; a magyar kémiai kutatások nemzetközi elismertségének öregbítéséért; valamint kiemelkedő kutatói, egyetemi oktatói munkájáért, iskolateremtő tevékenységéért és példamutató szakmai közéleti aktivitásáért;
  • Vaszil Györgyöt, az MTA doktorát, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Számítógéptudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát a formális nyelvek és automaták, valamint a nem hagyományos, elsősorban a bioinspirált számítások elméletének új módszerekkel, modellekkel, fogalomkörökkel való gazdagításáért, továbbá annak megmutatásáért, hogy a kooperáció és kommunikáció megnövelheti az egyes grammatikatípusok nyelvleíró erejét, még erősen korlátozott méretparaméterek esetében is.
  • Ugyancsak a hétfői napon kapta meg a 2020. évi Magyar Tudomány Ünnepén át nem vett Akadémiai Díjat Tóthmérész Béla. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézet Ökológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát, az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport vezetőjét, tudományos tanácsadóját az ökológia teljes spektrumát, a természetvédelmi, botanikai, zoológiai, hidrobiológiai és környezetstatisztikai vonatkozásokat is átfogó, széles körű munkásságáért, a biodiverzitás szerveződésének, fenntartásának és helyreállításának elméleti és gyakorlati problémáival foglalkozó kutatásaiért részesítette tavaly elismerésben az MTA Elnöksége.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában