A vállalkozásokat is támogatják

2021.05.29. 11:30

Megszépült Derecske belvárosa: piacot és parkolót is építettek

Sikeres volt a település környezetgazdálkodási projektje.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

A tavaly lezárult Zöld város program Derecske eddigi talán legnagyobb beruházása volt: 700 millió forint pályázati támogatásból és 400 millió forint önerőből újult meg a város főtere. A program részleteiről Bordán Szabolcs, a település polgármestere beszélt lapunknak. – A projekt indulásakor még csak képviselőként vettem részt a munkában, de az önkormányzattal együtt már akkor is úgy ítéltem meg, hogy bár magas ez az összeg, mégsem sajnálhatjuk az önerőt az új főtértől, hiszen maradandó dolgot alkothatunk.

„Szolgáltatóházat, parkolókat, piacot, fórumot építettünk, felújítottuk a művelődési házunkat, mely emeletráépítéssel bővült, könyvtárat rekonstruáltunk, illetve megnöveltük a zöldterületeket a belvárosban.”

Ezeket Derecske más területein is igyekeztünk bővíteni, hiszen a Zöld város programnak ez is célja volt. Részt vettünk a Településfásítási programban: a Sárostó területén, illetve a Bihari téren amerikai hársfákat ültettünk. Csatlakoztunk az országos hulladékfelszámolási programhoz, hiszen fontos számunkra, hogy minél élhetőbb és minél zöldebb környezetben nőjenek fel a gyermekeink és persze nekünk sem mindegy az, hogy milyen közeg vesz körül bennünket – fogalmazott a polgármester.

Bordán Szabolcs (Fotó: Kiss Annamarie)

Támogatják a vállalkozásokat

– Úgy látjuk, hogy elértük a célunkat, az enyhítések óta mind a fiatalok, mind az idősek birtokba vették a megújult belvárost. Bízunk benne, hogy a lakosok nagy hasznát veszik majd a létesítményeknek, hiszen a program során kikértük a véleményüket, majd be is építettük javaslataikat a terveinkbe.

„A helyiek igényei szerint alakítottuk ki az új központot: épült játszótér és futópálya is.”

Ugyan nem ehhez a programhoz kapcsolódik, de egy igényfelmérés után kondiparkot is létrehoztunk a Zöld város akcióterületén kívül – mondta. Hozzátette, a szolgáltatóház kialakításakor figyelembe vették, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnének a lakosok. – Ilyen volt például a konditerem, mely meg is kezdte működését, amint azt a járványhelyzet lehetővé tette. Az intézmény felső szintjén található egy konferenciaterem, melyben száz fő képzése folyik jelenleg is, természetesen a járványügyi szabályok betartásával. A képzésekhez megkérdeztük a helyi vállalkozókat, hogy mely területeken van munkaerőhiány, így a beiskolázottak olyan szakmát szerezhetnek, amivel gyakorlatilag azonnal elhelyezkedhetnek. Bízom benne, hogy mindenki hasznát veszi az új főterünknek és remélem, hogy hamarosan újra eljön az az időszak, amikor nagyobb rendezvényeket is tarthatunk Derecskén – összegezte Bordán Szabolcs.

Kitűnő osztályzatot kapott a főzőkonyha

Az élelmiszer-higiéniai, -biztonsági és -minőségi szempontok értékelése alapján a Derecskei Városgazdálkodási Nonprofit Kft. Központi Főzőkonyháját jeles minősítésben részesítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere a Naplónak elmondta, különösen büszke az intézmény eredményére. – A konyhát a városgazdálkodás üzemelteti, ez egy teljes mértékben önkormányzati tulajdonban álló vállalkozás. A Központi Főzőkonyha jelenleg 22 fővel napi szinten 1200 adag ételt készít.

„Ezzel a mennyiséggel ellátjuk a város oktatási intézményeit, a szociális étkeztetési feladatokat, valamint lakossági vendégétkezőket.”

A főzőkonyha külön specialitása, hogy a 6. évfolyamtól a gyermekek, valamint vendég étkezők háromféle menüből választhatnak. Szerencsére a vírushelyzetben eddig nem kellett bezárnunk az intézményt, nagyon szépen helytálltak a dolgozók, akiket ezért és a jeles minősítésért is köszönet illet – fogalmazott. Hozzátette, a konyha megfelel a XXI. század igényeinek, és szeretnék a jövőben fejleszteni. – Megpróbáljuk majd kihasználni azokat a szolgáltatási szegmenseket, melyek jelenleg nem teljesen kiaknázottak, gondolok itt például az esküvőkre. A rendezvénytereink a közelmúltban megújultak: a művelődési házunk eddig is egy nagyon kedvelt esküvői helyszín volt, az új konferenciatermünk pedig friss színfoltot jelent ezen a palettán – összegezte a városvezető.

PL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában