Csillagos ötös

2021.05.25. 11:16

Debreceni tanuló is szerepelt a diákolimpián

A hazai csapat abszolút első helyezést elérve aranyérmet szerzett.

Fotó: Türk Gábor-archív

A diákolimpia nem csak a sportolóknak szól, a természettudományos tantárgyak esetében szellemi teljesítőképességüket mérhetik össze a diákok. 2003-ban hozták létre az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiáját (EUSO) azzal a céllal, hogy a különböző természettudományos tantárgyakban – mint például a biológia, fizika, kémia – sikeres és kiemelkedő tehetségű diákok tudását összemérjék. Az EUSO nem egyéni verseny, hanem csapatok versenye. Minden európai uniós ország 2-2 csapattal vehet részt a versenyen, a háromfős csapatok egy-egy fizika-, kémia- és biológia-szakértőből állnak, akik közösen oldják meg a kitűzött komplex természettudományos ismereteket igénylő feladatokat.

Az idei, Szegeden megrendezett versenyen a magyar csapatban a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Oparaugo Petra Nneka is helyet kapott. Összesen 38 európai csapat között a hazai csapat Petra képviseletével kiemelkedően sikeresen szerepelve, abszolút első helyezést elérve olimpiai aranyérmet szerzett – tájékoztatta a Naplót dr. Türk Gábor, Petra egyik felkészítője, társa Fenyvesi Judit tanár volt. A Debrecenben tanuló Petra eredményét növeli, hogy 10. osztályosként érte el ezt a kiemelkedő helyezést az idei versenyen.

HBN

Borítókép: A fazekasos diák, Oparaugo Petra Nneka munka közben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában