helyi érték

2021.05.20. 16:57

Csodájára járnak a gúthi vadászterületnek

A nyírmártonfalvi Reviczky-kastély is érdekes lehet a környékre látogatók számára.

Filemon Mihály | Fotó: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE

Az apró, nyírségi Nyírmártonfalván nagyon gyenge a termőföldek minősége, ezek minősítése átlagolva csupán 7,8 aranykorona. Egy új lehetőségnek köszönhetően azonban megoldódhat a probléma, mert termesztés helyett erdősítésre adták fejüket a helyi gazdák. – A magyar agrárkormányzatnak fut jelenleg egy nagyon jó pályázati lehetősége, az erdőtelepítés, ami azt jelenti, hogy fafajonként két- és nyolcmillió forint közötti normatív támogatást lehet kapni abban az esetben, ha valaki erdőt telepít – tájékoztatta lapunkat Filemon Mihály, a falu polgármestere. A településnek jó része erdős, csupán 220 hektár a belterület az 5,5 ezres közigazgatási térségből. – Eddig csak a nagyobb gazdák foglalkoztak vele, de most már a kisebbek is erdősítenek. A támogatáson felül fafajtól függően 10-12 évig jövedelempótló juttatás jár a gabonafélékre is – mondta.

Filemon Mihály | Fotó: Napló-archív

Ami a mezőgazdaságot tekintve hátrány, az a vadászat és természetvédelem területén páratlan kincs, ugyanis a dámszarvasáról világhíres Gúthi-erdő is Nyírmártonfalva területén van. – A dámszarvas-világranglistán az első tízben négy gúthi bika is van, ezeket mind itt lőtték a gúthi vadászterületen, amely kétszer is elnyerte már a világ legjobb vadászterülete címet – fogalmazott Filemon Mihály. Mint megtudtuk, a vadászat szerelmesei Afrikától Ausztráliáig csodájára járnak a területnek, ahol ez érdeklődést kihasználva több vendégház is épül a turisták befogadására. A látogatók számára nem csak az erdő lehet érdekes. – Van egy csodaszép kastélyunk is, a Reviczky-kastély, amely volt már gyermekotthon is, de most nemrégiben magánkézbe került – tájékoztatott a polgármester a 250 éves múlttal büszkélkedhető épületről.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában