fejlesztések

2021.05.01. 20:26

Amire csak lehet, arra pályáznak Újtikoson

Az óvodát felújítják, valamint egy új minibölcsődét is építenek Újtikoson.

Fotó: Takács József-archív

Az elmúlt években egyre több fiatal választotta Újtikost lakóhelyéül, a környező városokban elszabadult ingatlanárak miatt jó alternatívaként szolgál a körülbelül 850 fős helység, melyet 2006-ban Magyarország legélhetőbb településévé választottak.

– Munkalehetőségek tekintetében Tiszaújváros vonzáskörzete a legjelentősebb, a legtöbben ott találnak munkát a mai napig, nyilván több embert érintenek a polgári ipari parki fejlesztések is. Településen belül az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, főként a közfoglalkoztatás által, de az intézmények is adnak munkahelyeket – mondta a Naplónak Takács József polgármester. Hozzátette: – A közfoglalkoztatáson belül van egy helyi sajátosságok programunk, ez a varrodánkat foglalja magában, de van mezőgazdasági programunk is, itt elsősorban fűszerpaprika-termesztéssel foglalkozunk, illetve az idén paradicsomot is akarunk szárításra termelni. Van még egy szociális programunk, ami az árkok karbantartásával, kaszálásával foglalkozik elsősorban – tudatta.

A településen közfoglalkoztatásban 23 fő dolgozik, ebből öten a mezőgazdaságban. Takács József arról is beszélt, Újtikos statisztikai létszáma a legutóbbi adat szerint 853 fő, az elmúlt években sokan meghaltak. Bár elöregedő a település lakosságának összetétele, egyre több család dönt amellett, hogy itt telepedik le. – Amikor 2010-ben polgármester lettem, az első lakáshoz jutók támogatására éveken át egy-egy kérelmező volt, az utóbbi években 6-8 család is igényelte a támogatást. A tiszaújvárosi beruházások miatt az ingatlanárak elszabadultak a város környékén, így településünk komoly alternatívává vált, minden nap nagyon könnyen elérhetők a környező városok – mondta Takács József.

Újtikos igyekszik minden pályázati lehetőséget kihasználni. – Próbálunk saját erőből is pályázatot írni, nagyobb lélegzetvételű tendereknél pályázatíró cégeket is felkérünk. A stábunk nagyon kicsi, az elismert hivatali létszámunk két fő, ennek ellenére igyekszünk mindenféle ügyintézést helyben tartani, amit csak tudunk. Van olyan tevékenység, amit át kellett adnunk Hajdúnánásnak, ilyen a pénzügyi tevékenység és az adóügyek – tudatta a település polgármestere. Egy, a Belügyminisztériumhoz benyújtott pályázat keretében felújítanák a Rákóczi utcát, Magyar falu programban az orvosi szolgálati lakást szeretnék felújítani, illetve pályáztak itt is útfelújításra.

– A Magyar falu program keretében óvodafejlesztésre nyertünk ötmillió forintot korábban. Ebben az évben pedig öt férőhelyes minibölcsődét alakítunk ki a településen – vette sorra. Takács József annak idején a lakosság megtartását és a közösségépítést tűzte ki célul, az utóbbi terén hatalmasat léptek előre Újtikoson. – 2008-ban indult a tésztafesztivál a településen, ami egy hagyományos rendezvénnyé nőtte ki magát, minden évben egy civil szervezetünk rendezi meg a gyereknapot, ezek mellé zárkóztak fel rendezvények, például a Márton-napi programunk két kismama kezdeményezésére indult – mondta Takács József. Újtikoson aktív közösségi élet van, a rendezvények lebonyolításában a lakosság összefog, a többség a lehetőségeihez mérten készül valamilyen étellel, itallal.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában