néhány szó az okmányokról

2021.05.31. 16:24

A kötelező biztosításnak a veszélyhelyzet alatt is rendben kell lennie

20210122 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Egyetem sugárút illusztráció.

Fotó: Napló-archív

A 2020. november 4. után lejárt személyi okmányok, beleértve a jogosítványt, a forgalmi engedélyt, valamint a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt, a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal lapunk kérdésére elmondta, a szabályozás kizárólag a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos okmányokra terjed ki. Fontos, hogy ezek az okmányok csak hazánk területén maradnak érvényesek, külföldön nem. A tavaly tavaszi veszélyhelyzet idején lejárt személyi okmányokra szintén ez vonatkozik. Azok a korábbi rendelkezés alapján meghosszabbított érvényességgel, december 15-ig lettek volna érvényben, azonban a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő további 60 napig érvényesek maradnak. Ez nem vonatkozik azokra az esetekre, ahol az okmány érvényessége, valamint a műszaki érvényességi idő 2020. július 4. és november 3. között járt le. Ezekben az esetekben az érvénytelen okmányok cseréjéről az ügyfélnek gondoskodnia kellett – áll a kormányhivatal közleményében.

Figyeljünk autónk állapotára!

A Napló az autók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításával kapcsolatban a Magyar Biztosítók Szövetségét kereste meg. A szervezet tájékoztatása szerint mivel a koronavírus-járványra tekintettel a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek, ezeket a biztosítótársaságok is elfogadják. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a gépjárművezetőknek továbbra is rendelkezniük kell érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. A törvényben rögzített alapelv érvényes vagy lejárt műszaki papírtól függetlenül: ha valaki súlyosan elhanyagolt műszaki állapotban lévő kocsival okoz balesetet, akkor a biztosító élhet visszakereseti jogával, vagyis behajthatja az okozott kárt – közölte a Mabisz.

PL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában