szakmai tanácskozás

2021.05.27. 18:05

A járványhelyzetben felerősödött a szociális munkások szerepe

A szociális munkáról értekeztek a szakemberek a szakmai napon.

Fotó: unideb.hu

Kutatás-képzés-praxis a szociális munkában címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendezett csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Tudományos Bizottságának Szociális Munka Albizottsága a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karával és a Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesülettel közösen.

A praxis-kutatás-képzés kapcsolatrendszere, a szociálismunka-kutatások a gyermekek védelmében, a szociálismunka-kutatások metodikai kultúrájának fejlesztése, a szociálismunka-kutatások: döntések és módszerek, valamint a szociálismunka-kutatások: méltósággal élni témákban tartottak előadást a szakemberek több szekcióban az egész napos, online konferencián.

Együttműködés

– A járványhelyzetben felmerült a kérdés, hogy van-e a COVID-nak olyan eleme, ami szervesen kötődik a szociális munkához. Azt gondolom, hogy a legfontosabb feladatként a társadalom nagy nyilvánossága felé irányuló kommunikációt említhetem. A koronavírus-járvány megfosztott bennünket a személyes kontaktusoktól, de ebben a rendkívüli helyzetben a szociális munkát végzőknek gondolniuk kellett arra is, hogy ez a veszteség azokat is érte, akik egyébként senkitől nem kapnak segítséget a hétköznapokban. Az elmúlt időszakban sok hír jelent meg arról, milyen elesettekké válthattak az emberek a járvány miatt, de kevés figyelmet kaptak azok, akik már egyébként is elesettek voltak. Az ő helyzetük a jövőben a szociális szférában dolgozókat korábban sosem tapasztalt problémák elé állíthatják. A járványhelyzetben felerősödött a szociális munkások szerepe – mondta Móré Mariann, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja a konferencia megnyitóján.

– Már 2017-ben megfogalmazta a bizottság, hogy szeretne kiadni egy szociális munka kutatásával foglalkozó tanulmányt – erről már Fábián Gergely, az MTA Szociális Munka Albizottság elnöke beszélt a virtuális találkozón. Mint mondta, nagy mennyiségű anyag gyűlt össze, így egy kötet a szociális munkával kapcsolatos módszertani, elméleti típusú írásokat tartalmazza, egy másik pedig a magyar szociális munka problématerületein végzett kutatások eredményét mutatja be.

Pilinszki Attila, a Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület (Iskolaszövetség) elnöke hozzátette: a szociális munkás a kutatás, a praxis és a képzés területén egyaránt jelen van. – Az együttműködésekre nagy szükség van a szférában, ez a konferencia pedig ráerősít a közös munka működésére – mondta.

Széles palettán

Rusinné Fedor Anita a konferencián bemutatta A tudásháromszög szolgálatában I. Előítéletesség nélkül – szakmai tisztességgel című nemzetközi tanulmánykötetet.

– A kötet összesen huszonkét tanulmányt tartalmaz huszonnégy – a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karához kötődő – szerző tollából. A kötet írásai egyebek mellett a szociális problémák és a segélyezés, az ápolók egészségi állapota és egészség-magatartása, a munkabalesetekkel kapcsolatos jogszabályi keretek, a pandémia hatására bekövetkező munkaerő-piaci változások szervezése, a szociális munkás képzés, a friss diplomások társadalmi háttere, a művészetterápiás eszközök alkalmazása személyiségfejlesztési gondokon témákat dolgozzák fel – ismertette.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában