honvédelem

2021.05.18. 16:52

A hajdúhadházi kiképzőbázis névadójára emlékezett a Bocskai-dandár

A huszárság még ma is példát mutathat számunkra és a fiatal tisztek számára vitézség, bátorság és csavaros észjárás tekintetében, mondta a megemlékezésen Szloszjár Balázs dandártábornok.

Fotó: Szalka Miklós őrvezető / bocskaidandar.hu

Vay Ádám születésének 364. évfordulóján koszorúzással emlékeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a hajdúhadházi kiképzőbázis névadójára, olvasható a dandár hivatalos honlapján.

Fotó: Szalka Miklós őrvezető / bocskaidandar.hu

Mint emlékeztetnek, Vay Ádám II. Rákóczi Ferenc udvari főkapitánya és egyben egyik legfőbb bizalmasa volt. A kiképzőbázis Vay Ádám nevét 2005 májusában vette fel, miután 2004-ben bezárt a nyíregyházi laktanya.

Szloszjár Balázs dandártábornok, a Bocskai-dandár parancsnoka megemlékező beszédében elmondta, hogy ha a Rákóczi-szabadságharcról esik szó a Nyírségben, Szatmárban és a Hajdúságban, II. Rákóczi Ferenc mellett sokaknak Vay Ádám neve jut az eszébe, aki kalandos ifjúsága után már érett férfiként állt a szabadság ügye mellé.

„A huszárság még ma is példát mutathat számunkra és a fiatal tisztek számára vitézség, bátorság és csavaros észjárás tekintetében. Büszkék lehetünk rájuk, és egyúttal ápolnunk kell hagyományainkat is”

– hangsúlyozta Szloszjár dandártábornok.

Fotó: Szalka Miklós őrvezető / bocskaidandar.hu

Az ünnepi beszédet követően a dandárparancsnok mellett Asztalos Péter, Hajdúhadház alpolgármestere helyezte el a megemlékezés virágait a névadó szobránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában