kellő biztonságban

2021.04.25. 12:00

Újraindult az autós oktatás, ismét lehet jogosítványt szerezni

Elsőként azok vizsgázhatnak majd, akiknek korábban már kiírták az időpontját.

20200512_Újra volán mögé ülnek a megyei tanuló vezetők_Békés Megye_Fotó: Lehoczky Péter_BMH

Fotó: MW-archív

Hétfőtől újra ellepték az utakat a tanuló vezetők, ugyanis a járványügyi intézkedések enyhítése újra lehetővé tette a kontaktórás oktatást. Ezzel párhuzamosan a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járvány­ügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához és az erről szóló jogszabályokhoz igazodva újraindította vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit.

„A vizsgaközpont a bevált gyakorlatnak megfelelően csak ott szervez vizsgákat, vizsgálatokat és utánképzéseket, ahol járvány­ügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni.”

– A részvétel kötelező feltétele az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. A társaság minden helyszínen kézfertőtlenítőt biztosít, a védőtávolság betarthatósága érdekében korlátozza az egyszerre vizsgázók számát. A veszélyhelyzet miatt rugalmasan kezelik az akár a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben ingyenesen biztosítanak új időpontot– ismertetik a vizsgaközpont honlapján. A Napló Koroknai Imrét, a Hajdú-Bihar megyében több városban is működő Koroknai Autósiskola vezetőjét kérdezte a tapasztalatokról.

Tíznél nem többen

Szigorúan figyelik a szabályok betartását, maszkot és kesztyűt is kell viselni a tanulóknak. – Hétfőtől mind a tantermi elméleti, mind a gyakorlati járművezetői foglalkozásokat megtarthatjuk, természetesen a védelmi szabályok szigorú betartása mellett – fogalmazott.

„Ezek értelmében megköveteljük a tanulóktól azt, hogy maszkot és kesztyűt viseljenek, illetve az elméleti foglalkozásoknál a távolságtartó intézkedéseket is megtesszük.”

Hozzátette, az elméleti képzésben a fő változás az, hogy tíz főnél többet nem ültetnek be tanfolyamaikra, hogy mindenhol meg tudják tartani a kellő távolságot a diákok között. A gyakorlati képzésben pedig úgynevezett „megfigyelő tanuló” nem ülhet az autóban, tehát csak a tanuló és az oktató vesz részt az órán.

Mindenki dönthet

Nem mindenki szeretett volna azonnal vezetni a több mint egy hónapos kihagyás után, néhányan még várnak pár napot. – Kollégáim hétfőn jelezték, hogy nehézkesen sikerült a nyitás utáni első napra összehozni a megfelelő számú tanulót, mert többen voltak, akik jelezték, hogy még nem szeretnék kezdeni a vezetést, és olyanok is akadtak, akik karanténba kerültek, vagy betegek lettek – mondta Koroknai Imre.

„Természetesen mindenkinek tiszteletben tartjuk a döntését, ennek megfelelően osztjuk el a diákokat az oktatók között, és tartjuk a kapcsolatot közben a tanulóinkkal.”

Mint azt megtudtuk, nem okozott problémát a megüresedett helyek gyors feltöltése, ugyanis a leállás miatt nagy torlódás alakult ki a vezetni vágyó tanulók között.

Nemcsak az oktatás, hanem a közlekedési vizsgák is elindultak. – A gyakorlati vizsgán továbbra is hárman ülnek az autóban: a tanuló, az oktató és a vizsgabiztos – tájékoztatott Koroknai Imre. – A KAV kifejezetten kérte, hogy elsőként azokat a tanulókat jelentsük le vizsgára, akiknek már kiírták az időpontját, majd az elmaradt; ennek igyekszünk eleget tenni – tette hozzá. A szakember mindenképpen azt javasolja az érintett tanulóknak, hogy próbáljanak meg a vizsga előtt még 1-2 órát venni, hogy visszarázódjanak arra a szintre, ahol abbahagyták a vezetést.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában