madárlesen

2021.04.20. 20:58

Ritka fészkelők otthona a Bihari-sík

A hűvös tavaszkezdet ellenére már több madárfaj egyedei a költési időszakra készülnek.

Fotó: Simay Gábor / Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A Hortobágyi Nemzeti Park évről évre igyekszik nyomon követni a védett vagy ritkább, veszélyeztetett fajok állományát a Bihari-síkon. Mint közösségi oldalukon írják, különösen sérülékenyek egyes földön fészkelő fajok, melyek az agrár és pusztai költőhelyekhez kötődnek.

Az elmúlt években maximum egy pár ugartyúk költéséről tudtak a tájegységben, ezért is örömteli, hogy egy új helyszínen bukkant fel egy pár, és már napok óta a költésükhöz megfelelő, rövid füvű szikes pusztarészen tartózkodnak.

A Bihari-sík fogolyállománya az elmúlt években, évtizedekben meredeken zuhant, csakúgy, mint a madár jóformán teljes európai költőterületén. A posztban rámutatnak: ez a jelentős csökkenés valószínűleg elsősorban a mezőgazdaság intenzívebbé válására vezethető vissza. Az elmúlt napokban azonban párba állt madarakat sikerült megfigyelni olyan helyen, ahol fogoly költéséről ezidáig nem tudtak a park munkatársai.

A tájegység egyik emblematikus természeti értéke a túzok, ők a hideg idő miatt megkésve kezdtek násztevékenységükbe.

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/tavaszi-nagytakaritast-tartottak-a-bihari-sikon-5072704/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/traktoros-segitett-befogni-egy-bajba-jutott-tuzokot-a-bihari-sikon-4903486/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában