Gyógynövényes maszkok

2021.04.14. 15:30

Nehezen viseli a harmadik hullámot, de kitart a Fény Felé Alapítvány

Ahogyan egyre több ember válik védetté, és folytatódik a fokozatos nyitás, úgy csillan meg egyre fényesebben a reménysugár, hogy visszatérhetünk megszokott életvitelünkhöz.

A Kincsesláda műhelyben nem állt meg a munka, folyamatosan készülnek a szájmaszkok is | Fotó: Fény Felé Alapítvány-archív

A koronavírus-járvány harmadik hulláma még inkább próbára teszi az embereket, különösen nehéz ez azoknak, akik valamilyen fogyatékossággal élnek együtt. Számukra még nagyobb teher, hogy felborult a napi rutin, és korlátozó intézkedések közé vannak szorítva. Nekik a szüleik és a szociális dolgozók nyújtanak erőn felüli segítséget ahhoz, hogy kibírhatóvá váljon a kibírhatatlan.

A Kincsesláda műhelyben nem állt meg a munka, folyamatosan készülnek a szájmaszkok is | Fotó: Fény Felé Alapítvány-archív

A debreceni Fény Felé Alapítványt is kihívások elé állítja a pandémia, arról, hogy hogyan vészelik át a jelenlegi időszakot, dr. Sullerné Polgár Márta, az alapítvány elnöke beszélt a Naplónak. – Több gonddal is meg kell küzdenünk a harmadik hullámban, ezek közül az egyik, hogy a lakóotthonokban ismét kijárási és látogatási tilalmat rendeltek el. A fiatalok számára ez hatalmas nehézség, ugyanis a támogatott lakhatás ideális esetben arról szól, hogy a fogyatékkal élő lakók megismerjék a pénz értékét, a munkát, a keresetet, hogy önállóan tudjanak vásárolni, ügyeket intézni. Most viszont nincs lehetőségük arra, hogy kimenjenek a városba, ráadásul a szüleiket sem fogadhatják, csak a kerítésig mehetnek. Nehezen tolerálják ezt, egyre nehezebben. Egy autista lakónknál sajnos már komoly pszichés zavarok is jelentkeztek a kialakult helyzet miatt – mondta. Hozzátette: habár a helyzet nagyon megterhelő, mindig a megoldásokra törekednek. Többek között ők is, mint sokan mások, a digitalizáció lehetőségét kihasználva, online foglalkozásokat tartanak: online táncolnak, sportolnak például, hogy habár egymástól távol, mégis együtt lehessenek.

Az alapítvány elnökétől azt is megtudtuk, hogy a dolgozóknak és a szülőknek is egyre nagyobb teher a folyamatos készenlét. – A harmadik hullámban eldönthettük, hogy bezárjuk-e a napközit, vagy sem. Úgy döntöttünk, hogy nyitva maradunk, hiszen nagyon sok szülőnek is gondot okoz már, hogy egész nap a fogyatékkal élő gyermekére vigyázzon. Többen szabadsággal, illetve táppénzzel nyertek időt, ám ez is véges. Sajnos azt is megtapasztaltuk, hogy azoknál, akik hosszú távon otthon voltak, pszichés problémák alakultak ki – részletezte. Mint ahogyan azt már korábban a Naplóban is megírtuk, a Fény Felé Alapítvány napközi férőhelyét 56 főre bővítették, mely a támogatott lakhatásosokat is magába foglalja.

– A napközinek mindenképpen hátrány, hogy az újak nem jöttek be, de szerencsére az alapítvány egyetlen dolgozóját sem kellett elbocsátani. Átcsoportosításokra és az óraszámok csökkentésére azonban szükség volt. A napköziben élenjáró kollégákat még nem oltották be, ők most arra várnak, hogy mielőbb sorra kerüljenek – mondta.

Dr. Sullerné Polgár Márta elmondta azt is, a lakók között szerencsére nem fordult elő megbetegedés, és többen már az oltást is megkapták. A fertőtlenítésre nagyon figyelnek, s ahogyan korábban, most is szerepet vállalnak a járvány megfékezésében. A Kincsesláda műhelyben folyamatos a munka, legújabban gyógynövényes maszkokat készítenek, melyekbe levendulát, citromfüvet vagy ürmöt töltenek. Ez kiváltképp azoknak lehet szó szerinti felüdülés, akiknek egész nap hordani kell a védőtextilt.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában