újra repülhet

2021.04.04. 16:17

Mérgezésből felgyógyult sast engedtek szabadjára a Hortobágyon

Az állat 2019 decemberében került be a helyi madárkórházba, teljes felépülése egy évnél is tovább tartott.

Fotó: Facebook / Hortobágyi Madárpark - Madárkórház Alapítvány

A Hortobágyi Madárparkból egy mérgezésből felépült rétisast engedtek szabadon húsvét vasárnapján. A madárkórház közösségi oldalán megosztott bejegyzésből megtudhatjuk: a madár több mint egy esztendeje Berettyóújfalu mellett, a 42-es főút szélén fejét lógatva ült egy korláton, úgy vették észre az éppen arra járók. Megtalálói, amint észlelték, lehúzódtak, és értesítették a Hortobágyi Madárkórház ügyeletét. Az önkéntes madármentő érkezéséig a helyszínen maradtak, és őrizték, majd a befogásában is segédkeztek. Kezelése, rehabilitációja több mint egy évig tartott. Kezdetekben a mérgezéstől erős, görcsös idegrendszeri tüneteket mutatott, melyek a hosszas kezelés hatására lassan kezdtek csak múlni. Fél évvel az eset után is túl érzékeny volt minden ingerre.

Mára helyrejött, minden tünet elmúlt, valamint a madárkórház röpdéjében további rétisasok társaságában újra szocializálódott.

A rétisas fokozottan védett faj, hazai fészkelő állománya mindössze 300 költőpár körül mozog. Az elmúlt 15 évben létszámuk szerencsére emelkedett a szigorú védelmi intézkedések jóvoltából, de még mindig rengeteg példány esik a szabálytalanul kihelyezett, tiltott hatóanyag-tartalmú mérgek áldozatául. Imre István madarásztól megkérdeztük, hogyan szenvednek mérgezést a sasok, illetve mi a teendő, ha egy megbetegedett szárnyassal találkozunk.

– Az esetek többségében soha nem a sasok vagy bármelyik madárféle a célpont – esetükben közvetett áldozatokról beszélhetünk. A mérgezési források: szándékosan, többnyire emlősök (például róka) elpusztítására illegálisan elkészített csalik. Tudniillik a sasok ragadózó madarak, tehát elhullott állatokkal is táplálkoznak – ha az elpusztult emlős mérgezés áldozatául esett, akkor bizony a madár is megbetegszik. A szárnyasok nem egyféleképpen reagálnak: lehet, hogy az egyik éppen csak bágyadtabb lesz, míg a másikra úgy hat a szer, hogy belehal – mondta. Majd felhívta a figyelmet arra: ha repülésre képtelen madárral találkozunk, óvatosan közelítsük meg. Csak úgy érjünk hozzá, ha már betakartuk egy ruhadarabbal – így nem lát minket, ezért nem is fog támadni, karmolni. Nem kell attól félni, hogy a mérgezés ránk is veszélyes lehet, inkább a hosszú karmaiktól kell tartanunk – fogalmazott lapunknak.

NE

A címlapi kép forrása: Facebook / Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában