megvannak az adatok

2021.04.03. 16:21

Megszámlálták a Hortobágy barátrécéit, 4600-nál is több került elő

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén március 12-én célzott bukóréce-szinkronszámlálást végzett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a vízimadár-vonulás szempontjából jelentősebb vizes élőhelyeken.

Fotó: Tar János / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Mint azt a napokban kiadott közleményükben írják, a területek leellenőrzése és a célzott számlálás célja a tavaszi vonulásban lévő barátrécék és más, ilyenkor még telelésüket végző bukóréce-fajok állománybecslése volt. A szinkronszámolásban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata mellett más, a Hortobágyot kutató ornitológusok is részt vállaltak.

A híradás rámutat: a barátréce az ezredforduló előtt még egy elterjedt és gyakori költő récefajunk volt. Állománycsökkenése azonban nemcsak hazánkban, hanem Európa, sőt világszerte érzékelhető, így a Természetvédelmi Szövetség az állat és növényfajok természetvédelmi helyzetét minősítő Vörös Listáján a barátrécét a „sebezhető” kategóriába sorolta be a 2015-ben. Az állománycsökkenés hátterében az élőhelyek beszűkülése (fészkelésre alkalmas halastavak, mocsarak eltűnése) mellett a vizes élőhelyeken tapasztalható emberi zavarás növekedése és a vadászat áll. A fajt számos európai országban vadásszák még. Hazánkban 2008 óta védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A számolás alatt 52 ellenőrzött vizes élőhelyről összesen 7091 példány barátréce került elő.

Jelentősebb példányszámban figyelték meg a faj egyedeit a nagyobb hortobágyi halastórendszereken, a Tisza-tavon, néhány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és Közép-Tiszai víztesten. A Hortobágyon (elsősorban Hortobágyi-halastó, Bivalyhalmi-halastó, Gyökérkúti-halastó, Polgári-, Elepi-halastó) 4617 példány került elő. Az összesített példányszámok sajnos továbbra is aggodalomra adnak okot, hiszen még az 1990-es évek megfigyeléseivel összevetve is csak a töredéke került elő az akkori észlelésnek, világít rá a közlemény.

A barátrécék keresése mellett más téli bukóréce-fajok számlálását is elvégezték. 58 példány cigányréce, 772 példány kontyos réce, 28 példány hegyi réce, 3 példány üstökösréce, 789 példány kerceréce, 78 példány nagy bukó és 150 példány kis bukó észlelése történt meg.

Borítóképünkön egy cigányréce látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában