országos hálózat a cél

2021.04.12. 15:58

Áldozatsegítő központot alakítanának ki Debrecenben is

Varga Judit igazságügyi miniszter és Papp László, Debrecenben polgármestere tartott egyeztetést a cívisvárosban hétfőn.

Fotó: Matey István

A miniszter a Debreceni Egyetemre, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) állam- és jogtudományi szekciójának megnyitójára érkezett, ezt követte a Régi Városházán az a szakmai megbeszélés, ahol többek között szó esett a Kreatív Régió jelenéről és jövőjéről.

Papp László emlékeztetett, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával jött létre tavaly az úgynevezett Kreatív Régió, amely az észak- és kelet-magyarországi megyéket fogja össze: Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye együttműködését irányozza elő. – Nem kell azt nagyon ecsetelni, hogy ez a régió az Európai Unió versenyképességi listáján az elmúlt évekig nem igazán rendelkezett kiemelkedően jó pozícióval.

Fotó: Matey István

„Egyetértünk a kormány azon szándékával, hogy a régió nagy településeit, a megyeszékhelyeket és a megyéket egyfajta együttműködésre ösztönözzék annak érdekében, hogy ez a régió változtasson a saját sorsán és a városok megtalálják azokat a közös lehetőségeket, amelyek a gazdaság, a kultúra, az oktatás területén fejlődést tudnak eredményezni”

– fogalmazott Papp László.

A polgármester kiemelte, Debrecen a Kreatív Régió első nagyvárosa, amelynek a kormányzat által elfogadott, tíz évre szóló fejlesztési programja van. Mint mondta, van arra példa, hogy egymással versenyeznek bizonyos lehetőségekért, de az összefogásra alkalmas lehetőség erőt rejt magában. – Debrecen városi stratégiáját kifejezetten az egyetemmel összehangoltan építette fel. Ha a régióban gondolkodunk, ugyanezt az együttgondolkodást a Miskolci és a Debreceni Egyetem vonatkozásában is meg lehet tenni – fogalmazott. Papp László igazi régiós polgárnak tartja magát, hiszen Szatmárban született, Debrecenben él, de Miskolcra járt egyetemre, így a régió több részéről is van benyomása.

Fotó: Matey István

Varja Judit elöljáróban elmondta, három különböző minőségben lehet Debrecenben: egyrészt tősgyökeres miskolci, aki nagyon szeret tanulni a jó példákból, másrészt mint igazságügyi miniszter, harmadrészt pont mint a modellváltó Miskolci Egyetem kuratóriumi elnöke. – Nagyon fontos, hogy a Debreceni Egyetem mint modellváltó egyetem ugyanazt az utat járja be, amit a Miskolci Egyetem közel 9 hónapja megkezdett.

„Fontos, hogy a kelet-magyarországi régióban a különböző szereplők az oktatáspolitikában, gazdasági életben megtalálják azokat az együttműködési lehetőségeket, melyekkel Kelet-Magyarországot fel tudjuk tenni Európa és a világ térképére”

– fogalmazott.

Mint mondta, az ország közel 17 éves uniós tagsága már elég tapasztalatot ad arra, hogy az uniós források lehívásánál egy sokkal komplexebb rendszerben tudjanak gondolkodni.

A miniszter kiemelte, a modellváltó egyetemek lesznek a Kreatív régió együttműködés megvalósításának az igazi nagy katalizátorai. – Nagyon fontos, hogy a város és az egyetem együttműködésének jó példáját is tudjuk alkalmazni, Miskolcon most került a kuratóriumba a város polgármestere. Debrecen pedig jó például szolgál arra, hogyan tud az egész város a térség és a régió virágzásához hozzájárulni, ha az egyetemmel sikeresen együtt tud dolgozni – fogalmazott Varga Judit. Hozzátette, a látogatás szakmai célja volt az is, egyeztessenek a városvezetéssel arról, hogyan tudnának Debrecenben egy áldozatsegítő központot nyitni. Mint mondta, tavaly már megduplázták az országban az áldozatsegítő központok számát, feltett szándékuk 2025-ig országos hálózattá bővíteni.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában