Debrecenben nyugszanak

2021.04.19. 13:10

A Szentjóbi fiúk külföldön estek el, a holttesteket az édesanyjuk hozatta haza

Az I. világháborúban, Galíciában halálos sérüléseket szenvedett Szentjóbi Szabó Lóránt Elemér százados és Szentjóbi Szabó Andor (András) Elek cadet történeteinek feltárása érdekében végzett családi kutatást Szentjóby Szabó Andor.

A Szentjóbi fiúk nyughelye a debreceni Hősök Temetőjének Tiszti parcellájában (jobbról Lóránt síremléke) | Fotó: Vass Attila

Az Albertirsán élő, nyugdíjas mérnöknek a nagybátyjai voltak az elhunytak, s a szomorú históriájukat a Naplóval is megosztotta.

Szentjóby Szabó Andor, munka közben | Fotó: Sz. Sz. A.-archív

Hivatásosnak készült

Szentjóbi Szabó Lóránt Elemér | Fotó: Sz. Sz. A.-archív

Szentjóbi Szabó Lóránt Elemér 1884. június 3-án született Rátonban, Szilágy megyében, a mai Romániában. (A születési anyakönyvben Lórándként szerepel, de a családban, az iratokban, a sírkövén stb. Lóránt keresztnevet tüntettek fel. A továbbiakban így nevezzük e cikkben.) Mint megtudtuk, az elemi tanulmányait Belényesben kezdte, és a polgári iskola hat osztályának elvégzése után a nagyváradi honvéd hadapródiskolában tanult, melyet 1905-ben sikeresen befejezett. Az iskolából a debreceni 3. gyalogezredhez osztották be. Hivatásos katonának készült. Az I. világháború kitörésekor a dési 32. honvéd gyalogezred kötelékében került a frontra, mint hadnagy.

Többször is megsebesült

Szakaszvezetőként több esetben kockára tette az életét. A galíciai fronton többször is megsebesült. 1915. szeptember 9-én Miszkownál szenvedett sebesüléséből felgyógyulva folytatta a szakasza vezetését. 1915. szeptember 13-án Dzwiniacznál halálos lövést kapott. Katonai tiszteletadással, a Zaleszczyki Öreg temetőben temették el a katonatársai és az egység vezetői. Századosként, nős emberként halt hősi halált. Élt 31 évet.

Gyászjelentő a harctéri haláláról Zaleszczykiben | Fotó: Sz. Sz. A.-archív
Szentjóbi Szabó Andor Elek | Fotó: Sz. Sz. A.-archív

Szentjóbi Szabó Andor Elek 1891. április 5-én, Belényesben született, a mai Romániában. Debrecenbe költözését követően az Evangélikus Református Főgimnázium I–VIII. osztályának elvégzése és az érettségi után 1911-ben, Pozsonyban irodadíjnoki alkalmazásban elkezdte a kataszteri mérnökhallgatói tanulmányait a 6. számú felmérési felügyeletnél. 1914-ben, a tanulmányának megszakítása nélkül, önként jelentkezett a Debrecen 39. gyalogezredhez katonának, és cadetként vonult be. A galíciai harctérre vezényelték. 1914. október 28-án az északi harctéren, Złoczownál az aznapi harmadik rohamban golyó sebesítette meg súlyosan.

A harctérről katonavonattal vitték a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba. Egy hónapi, küzdelmes élethalálharc után az édesanyja karjai között halt meg 1914. november 27-én. Élt 23 évet. Holttestét a kórház halottas kamrájában ravatalozták fel. Innen a városi köztemetőbe, a hősi halottak részére elkülönített Hősök Temetőjébe szállították (az V. számú parcellába), ott temették el.

1917-es térképen

A sírhely a parcella jobb oldalán, a 12. sorban a 6. számú volt, 225. sírkőszámmal. A búcsúztatót a református egyházközség lelkipásztora, Szombati-Szabó István, későbbi tábori lelkész tartotta 1914. november 29-én, előbb a halottas kamrában, majd a temetőben is.

Lóránt első sírja Galíciában | Fotó:

Beszélgetőtársunk felelevenítette továbbá, hogy Andor nevű nagybátyját már csaknem egy éve eltemették, amikor a család Lóránt 1915. szeptember 15-i haláláról is értesítést kapott. Édesanyjuk ezek után elhatározta: hazaszállíttatja a holttesteket, hogy magyar földben nyugodjanak. A belügyminiszter körrendeletei alapján elindította az exhumálási és halottszállítási kérelmet. Szentjóby Szabó Andor elbeszélése szerint a temetést megbízás alapján a Gebauer Kálmán és társa Temetkezési Intézet végezte. A két sírhelyet a parcella szám nélküli Tiszti parcellájában jelölték ki. Lóránt a 24. számú, míg Andor az 53-as sírba került. A sírhelyek egymásmellettiségéről az 1917-ben rajzolt térkép ad bizonyítékot (megtalálható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Bécsi Hadilevéltár térképén is). Lóránt felesége síremléket állíttatott, mely ma is létezik. A Tiszti parcella a temető bejáratától jobbra-balra eső terület, amit a Mauzóleum hátsó traktusa határol.

A temető 1917ben rajzolt térképe | Fotó: Sz. Sz. A.-archív

Együtt temették el őket

Andor esetében exhumálás és halottszállítás volt szükséges, Lórántnak országhatár- és harctérihatár-átlépési engedély is kellett, hogy a galíciai fronthoz tartozó Zaleszczyki Öreg Temetőben az exhumálásán jelen legyen. Megtudtuk azt is, hogy Debrecen rendőrfőkapitánya a 321/1915-ös igazoló jegy kiállításával engedélyezte az utazást „Külön katonai engedély feltétele melletti” érvényességgel.

A fiúk édesanyja részére kiállított határ- és frontvonalátlépési engedély (részlet) | Fotó: Sz. Sz. A.-archív

Az állomásparancsnok értesítette a hozzátartozókat a holttesteket szállító katonavonat érkezéséről. Szentjóby Szabó Andor leírása szerint a két holttest ugyanazzal a vonattal érkezett meg Debrecen vasútállomására 1915. november 10-én. A közös halotti értesítőben a család közölte, hogy a hősi halottakat 1915. november 11-én 14 órakor helyezik örök nyugalomra a Hősök Temetőjében.

Itthon is exhumálni kellett a földi maradványaikat

Szentjóby Szabó Andor azt is felidézte, hogy 1932. június 22-ig a két nagybátyja békében, nyugalomban pihentek a sírjaikban. 1932-ben ünnepélyesen átadták a Mauzóleumot, majd elkészült az emlékműhöz vezető út is. Ez utóbbi a temető rendezésével függött össze. Vitéz Sipos Károly vezérkari ezredes állomásparancsnok 18 hősi halott holttestének exhumálását, áttemetését tartotta szükségesnek. Az 1932. április 29-én kelt igényéhez Debrecen polgármestere 1932. május 7-én hozzájárult. Az engedély birtokában a megbízott Fehértói Dániel Temetkezési Vállalat végezte az exhumálásokat, áttemetéseket. 1932. június 22-re végeztek, úgy, hogy az érintett síremlékeket is át kellett telepíteniük.

A Szentjóbi fiúk nyughelye a debreceni Hősök Temetőjének Tiszti parcellájában (jobbról Lóránt síremléke) | Fotó: Vass Attila

Kegyeleti kutatócsoport

– Szerettem volna megtudni, hogy ezután az áttemetettek nyugvóhelyeinél a korábbi Tiszti parcella elnevezés megmaradt-e, vagy új parcella-, sor- és sírszámot állapítottak meg – avatott be a nyomozásba Szentjóby Szabó Andor.

Fotó: Vass Attila

– Hosszas kutatás és levelezés folytán kiderült, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság nyilvántartásában azok az adatok szerepelnek, amelyeket az 1915. november 11-i temetés után jegyeztek be, tehát a Tiszti parcella 24. és 53. sírhelyek. Eszerint az 1932. június 22-i nyilvántartásban semmi nem változott. Szentjóby Szabó Andor felvette a kapcsolatot a debreceni „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoporttal és a vezetőjével. Kiderült, hogy az áttemetés után ennek a területnek nem határozták meg a parcellaszámát, nem nevezték meg a sorszámot és a sírhelyszámokat sem. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó Osztályától megtudta: nyilvántartásukban a Tiszti parcella 24. és 53. számú sírhelyeket találták meg nyugvóhelyként.

Szabadságharcosok mellett

A hiányosságra felhívta a figyelmét a kegyeleti kutatócsoport vezetőjének is, aki javaslatot kért tőle a hiányzó adatok pótlására. A kutatócsoport vezetőjétől 2020. december 11-én kapott kedvező, elfogadó választ. Eszerint az Erda által üzemeltetett honlapon a vonatkozó terület jelzését a következő módon tüntetik fel: IX/A parcella, 1. sor (Tisztek sora), 1. sírhely: 1848/49 hősi halottak sírja (a tömegsír kifejezést nem tüntetjük fel) 2. sírhely: Ébner Lajos ezredes sírhelye. A 3. sírhely: Szentjóbi Szabó Lóránt Elemér százados sírhelye. 4. sírhely: Szentjóbi Szabó Andor Elek cadet sírhelye. Végül az 5. sírhely: Szél Kálmán Ferenc hadnagy sírhelye. – Az 1932 óta fennállt hiányosságok végre megszűntek, és elhárultak a kutatás eredményeként – nyugtázta Szentjóby Szabó Andor, aki így zárta a gondolatait:

„Örök dicsőség és békesség az életüket áldozott hős katonáknak!”

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában