riport

2021.03.31. 17:53

Utánajártunk, hogyan készülnek a debreceniek az idei ünnepekre a tomboló járványhelyzetben

Tiltva ugyan nincsen, de a koronavírussal fertőzöttek magas számára tekintettel ajánlott idén mindössze szűk körben ünnepelni a húsvétot.

Nagy Erika és kisfia | Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

Nagypéntek előtt két nappal még nem találkoztunk kirívóan nagy tömeggel a debreceni bevásárlóközpontokban. A megszokott módon a boltok polcai már hetekkel az ünnepek előtt zsúfolásig megteltek húsvéti tematikájú áruval, de ennek ellenére a legtöbben a csak a hétköznapi bevásárlásukat intézték szerdán. Mindössze egy-egy kocsiban láttunk felhalmozott csokinyuszikat vagy lakásdekorációhoz kellékeket.

A városközpontban megkérdeztünk néhány járókelőt arról, miként készülődnek az idei esztendőben a húsvétra.

Csak a családdal

Szűcs Mónika és Szűcs Boglárka Mónika már szerdán bevásárolt a hosszú hétvégére, igaz, túlzásba nem vitték a költekezést. – Csak a szűk családon belül fogunk most ünnepelni, mert a nagyszülőkhöz nem tudunk elutazni. Ettől függetlenül ugyanúgy megtartjuk a szokásainkat, sőt születésnapot is ünneplünk vasárnap.

„Sonkát és tojást készítünk, ez sosem maradhat el, illetve piros tojást festünk különféle technikákkal.”

Nagyon szeretjük a berzselést, ehhez csak gyűjtünk a szabadban növényeket, amit harisnyába csomagolt tojásra helyezünk és így csodás mintázatot kapunk. Számunkra fontosak a hagyományok, ragaszkodunk hozzájuk még akkor is, ha nem lehet most a megszokott módon ünnepelni. A család férfi tagjai minden évben meglocsolnak bennünket húsvétkor, ez most sem fog elmaradni – mondták.

Szűcs Mónika és Szűcs Boglárka Mónika | Fotó: Matey István

– Nem hívjuk idén össze a nagycsaládot, mert vannak olyan családtagok, akik krónikus betegek, és nem szeretnénk kockára tenni az egészségüket – erről már Nagy Erika beszélt lapunknak. Az édesanya azt mondta, a szülei már megkapták a koronavírus elleni vakcinát, így csak velük találkoznak majd, így ünnepelnek. – A kisfiam, Zsombor locsoló verset is tanul, és az édesapjával egyébként normális helyzetben együtt szokták meglocsolkodni a szomszédokat, családtagokat – mondta.

Nagy Erika és kisfia | Fotó: Matey István

Online találkozó

Bizonyára nem marad a locsolkodás Márián Katalinnál sem, aki a debreceni rokonokat várja idén húsvétkor. – Habár már két hete megkaptam egyik oltást, elutazni idén biztosan nem fogok, csak az itt élő családtagok látogatnak és locsolnak majd meg engem. Feltehetően nem jönnek be a lakásba, a járványügyi helyzet óta csak a lépcsőházban találkozunk és beszélgetünk, ott is betartjuk a megfelelő higiénés szabályokat.

„Húsvétkor vendégség nélkül is elkészítem a hagyományos menüsort, sőt tojást is fogok festeni, hiszen minden évben megteszem.”

Még a felmenőim tanították meg nekem a lila és vöröshagymahéjban főzött tojásfestés technikáját, én Csengerből származom, ott ez volt a szokás – osztotta meg Katalin, hozzátéve, számára a húsvét lelki felkészülés. – Templomba járó emberként számomra a húsvét jelentős ünnep. Most van a bűnbánati hét, és bár nem hagyományos módon, de legalább online találkozhat a gyülekezetünk. Nagycsütörtökön és Nagypénteken is a digitális térben találkozunk majd a hívekkel, számomra ez sokat jelent, valójában ez a legfontosabb az ünnep kapcsán – mondta.

Márián Katalin | Fotó: Matey István

A lapunk által megkérdezettek mindannyian úgy vélekedtek, hogy hiába telik csak szűk családi körben az idei ünnep, anyagilag nem sokban tér el a ráfordításuk az elmúlt évek tapasztalataihoz képest. Azt mondták, a főzés alapanyagait, és a húsvéti csokinyuszit ugyanúgy kifizették, mint a korábbi években, így több tízezer forintba kerül az ünnep 2021-ben is.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában