Olvasói levél alapján

2021.03.31. 14:25

Új szín a Verestemplomon

A Méliusz téri, patinás gyülekezeti hely tetejét korábban szürke palák borították.

Fotó: Vass Attila

Miért fekete színű lesz a Verestemplom tetőzete, illetve ez a végleges színe, vagy még lefestik? – érdeklődött egy Napló-olvasó a Méliusz téri gyülekezeti hely új megjelenéséről.

Levelére Tóth Tamás, a Debrecen–Kossuth utcai Református Egyházközség lelkipásztora válaszolt. Mint leírta, a templom tetőszerkezete azbesztet tartalmazó síkpalafedéssel készült. A meglévő síkpalafedés bontása után a veszélyes hulladékot megsemmisítik. Megtudtuk azt is, hogy az épület új Prefa-kiselemes fémlemezfedést kap, rombusz alakú és antracit színben. Mint azt a Napló is megírta, külső-belső nagy újjászületését éli a megyeszékhely Verestemploma: többek között megvalósul a tetőhéjazat és az ólomüveg ablakok cseréje, a homlokzat tisztítása; a benti szekkókat felújítják, és a tematikus útvonalat kiemelő fényjáték is lesz.

Látható a sötét tetőszín | Fotó: Vass Attila

Felbecsülhetetlen érték

A beruházásnak az az egyik célja, hogy a felbecsülhetetlen nemzeti, történelmi, egyházművészeti, valamint muzeális értéket képviselő egyházi kulturális örökség egyre szélesebb körben váljon ismertté, és egyre vonzóbb formában jelenhessen meg az érdeklődők előtt. A református egyház azt is el akarja érni, hogy az érintett helyszínek olyan, turisztikailag is népszerű látványossággá váljanak, ahol a látogatók interaktív módon szerezhetnek értékes történelmi és kulturális ismereteket.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában