koronavírus

2021.03.20. 07:30

Oltakozás: a kezdeti idegenkedés után ma már mindenki azt várja, hogy mikor kerül sorra

Megszokott kép, hogy fegyelmezetten várakoznak a Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusának rehabilitációs nappali kórházánál az oltásra érkezők, illetve a kísérőik.

Kiss Sándorné és férje áprilisban kapják majd meg a második oltást | Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Az épületben hat oltópont működik, jelenleg a 60 évnél idősebbeket oltják Pfizer-vakcinával. Az épületbe lépve láthatjuk, ahogy a regisztrációs asztalnál a testhőmérséklet-mérés és az adategyeztetés után útbaigazítják az oltakozókat, míg az egyik pultnál a telefonokat a kórházban szolgálatot teljesítő katona fogadja. Az épület folyosóján a várakozók vannak, a pihenőszobákban pedig azok, akik már megkapták az oltást, de még nem telt le az oltás utáni 20 perces, biztonsági megfigyelésük.

Dr. Papp Csaba | Fotó: Molnár Péter

A munka december végén kezdődött a Debreceni Egyetem oltópontjain, az első Pfizer-szállítmány megérkezése után zökkenőmentesen indulhatott az oltás. – Az egészségügyi dolgozókkal kezdtünk először kettő, majd négy oltóhelyen, amelyből jelenleg már 32 működik a Debreceni Egyetemen – mondta a Naplónak Papp Csaba, a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója. Szerinte az, hogy igyekeztek minél szélesebb körben és gyakrabban beszámolni a tapasztalatokról, meghozta az oltási kedvet.

Ha kell, nyitnak többet

Kiss Sándorné és férje január végén regisztráltak, múlt heti ottjártunkkor kapták meg mindketten az első oltásukat. Az épület előtt megosztották velünk: semmi gond nem akadt, az itt dolgozók kedvesek, segítőkészek voltak, pillanatok alatt átestek az oltáson. A házaspár elmondta, részben azért regisztráltak, hogy mihamarabb találkozhassanak az unokáikkal, a kölcsönös féltés miatt a családlátogatás ugyanis egy ideje elmaradt.Tóth Elemérné a férjét kísérte el az oltópontra, ő maga már a háziorvosától megkapta az oltást, a férjét azonban allergia miatt oltópontra irányította az orvos. A feleségnél nem jelentkezett oltási reakció, miután az első kínai Sinopharm-vakcinát megkapta, a második oltás április elsején esedékes.

A Tóth házaspár elmondta, mindenki védelme érdekében kérték a vakcinát, rendszerint az influenza elleni védőoltást is felveszik.

Kiss Sándorné és férje áprilisban kapják majd meg a második oltást | Fotó: Molnár Péter

Védőnők kísérik őket

A DE Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusának rehabilitációs nappali kórházát Papp Csaba azért választotta oltóponti helyszínnek, mert a földszinti hosszú folyosó elég teret biztosít ahhoz, hogy az oltásra érkezők tartsák a szociális távolságot. Az útbaigazításban és a koordinálásban több területről is kaptak már segítséget, így zökkenőmentes az itt lévő hat oltópont működése.

„Először a védőnők segítettek december környékén, aztán nagy segítségünkre voltak a Népegészségügyi Kar hallgatói. Sok háziorvos-rezidens is dolgozik nálunk, akik nagyon lelkesek és empatikusak.”

Akárcsak a fogorvosaink és az iskolaorvosaink, akik egytől egyig részt vesznek az oltópontok működtetésében – sorolta dr. Papp Csaba. Mint mondta, mivel a hozzátartozókat nem engedhetik be az oltópontra, mindenki kap egy kísérőt. Ezt a szerepet most a védőnők töltik be, akik emellett adminisztratív munkát is végeznek. – Minden érkezőnek egy védőnő segít, aki bekíséri az oltásra, majd a pihenőhelyre, és az oltási igazolást is ő adja át. Van, aki egyedül érkezik, de sok embert kísérnek el a szerettei, a hozzátartozói, akik kint várakoznak. Öröm látni azt a gondoskodást, hogy a gyermekek elkísérik a szüleiket a várva várt oltásra – mondta. Nagy szervezést igényel, hogy gördülékenyen menjen a munka, de már nagy rutint szereztek. Az oltópontok percre pontosan működnek. Egy oltóponton egy nap most körülbelül 100 oltást is beadnak. – Fontos, hogy minél többet oltsunk. Ha érkezik az országba vakcina, azt minél hamarabb adjuk be, az oltópontok működtetése ennek a függvénye. Annyi oltópontot nyitunk, amennyi oltóanyag van. Rajtunk nem fog múlni egy oltás beadása sem – szögezte le a DAEFI igazgatója. Mint mondta, nagy munka ez, köszönet illeti a háziorvosokat is, akik a szervezésben is jelentős részt vállalnak, hiszen egy oltópont csak akkor tud működni, ha folyamatosan érkeznek a lakosok.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában